Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Maki

betekenis & definitie

Maki is een manier van sushi bereiden. Het is de meest bekende vorm, die zich kenmerkt door de kleine rolletjes met norivellen aan de buitenkant. Binnenin zit de rijst met de andere ingrediënten gerold.

Om sushi maki te bereiden is een rolmatje noodzakelijk. Hierop wordt een norivel gelegd met een dun laagje sushirijst er op. Dit is de basis van sushi maki; vervolgens kan er gevarieerd worden met de rest van de ingrediënten. Rauwe vis, zoals zalm of tonijn wordt vaak gebruikt, meestal in combinatie met een sliertje komkommer. Ook reepjes omelet of stukjes krab passen goed bij de smaak van sushi. Er zijn een aantal klassieke varianten, maar er wordt in de verschillende restaurants steeds meer gevarieerd met bijvoorbeeld zoete vruchten.
Als alle elementen op het rolmatje liggen, kan er gerold worden. Het vergt enige oefening om dit goed strak te doen. Het resultaat is een lange rol sushi maki van ongeveer twintig centimeter. Om tot de kleine hapklare stukjes te komen, wordt de rol in zes of acht partjes gesneden met een scherp mes.
Een variant op de klassieke maki is de ukimaki. Hierbij zit de rijst aan de buitenkant en het norivel plus de rest van de ingrediënten aan de binnenkant.