Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Sushi

betekenis & definitie

Sushi is een klassiek Japans gerecht dat zich kenmerkt door de kleine eenhaps rolletjes. Het hoofdbestanddeel is rijst en daar verwijst dan ook de naam sushi naar; vrij vertaald betekent het zure rijst. De andere ingrediënten zijn meestal vis en zeewier (ook wel norivellen).

De plakkerige sushirijst die vermengt wordt met een speciale azijnsoort is het belangrijkste onderdeel van een goede sushi. Het zuur zorgt voor een goede conservering van de rauwe vis die tussen de rijst wordt gestopt en dit was dan ook de reden dat in het verleden sushi als bereidingswijze werd gebruikt.
De sushi kan in verschillende vormen gemaakt worden, maar de bekendste is de sushi maki. Ook de ingrediënten kunnen variëren, maar vaak wordt er in de rol - of bovenop het bolletje rijst - rauwe vis gedaan. Zalm en tonijn zijn bekende opties die vaak in sushirestaurants te vinden zijn.
Het is snel gegaan met de populariteit van sushi. In de jaren negentig was het nog een bijzonder duur hapje dat alleen in chiquere kringen werd gegeten. Er waren ook maar een paar restaurants in Nederland waar het te krijgen was, waarvan het Okurahotel het meest bekend is. Tegenwoordig is sushi echter steeds populairder en is in elke stad wel een "all you can eat" restaurant te vinden.