Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Sushirijst

betekenis & definitie

Sushirijst is een specifieke rijstsoort die gebruikt wordt bij het maken van sushi. Het zijn gepolijste, ronde korrels die veel zetmeel bevatten, wat er voor zorgt dat de rijst plakkerig wordt na het koken.

Veel van de kwaliteit van de sushi hangt af van de rijst die gebruikt wordt en hoe deze bereid wordt. Er zijn verschillende prijs- en kwaliteitsklassen binnen de sushirijst. Opvallend is dat veel sushirijst die in Nederland te koop is, verbouwd wordt in Italië. De rijstsoort is dan ook verwant aan de risottorijst.
Om tot een goede, plakkerige rijstsubstantie te komen die bruikbaar is voor het rollen van sushi is het belangrijk om de rijst eerst een aantal keren te wassen. Al het losse zetmeel dient van de korrel afgespoeld te worden. Hierna kan de rijst gekookt worden, wat ongeveer twintig minuten duurt, waarna de rijst een kwartier moet rusten onder een theedoek. Vaak wordt een speciale rijstkoker gebruikt, omdat deze de warmte goed verdeeld en precies de juiste temperatuur aanhoudt.
Hierna wordt azijn toegevoegd en moet de sushirijst afkoelen tot kamertemperatuur. Het is van belang dat de rijst niet te koud wordt, want dan gaat veel van de smaak verloren. De sushichefs in Japan beheersen de bereiding tot in de minutieuze details.