Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 04-05-2013

2013-05-04

Norivellen

betekenis & definitie

Norivellen zijn dunne bladen gemaakt van zeewier die bij een aantal sushisoorten worden gebruikt. Ze hebben een donkergroene - bijna zwarte - kleur en smaken licht ziltig. Nori is het Japanse woord voor zeewier.

De vellen worden gemaakt van pulp van zeewier dat geperst wordt tot dunne blaadjes. De vorm is vrijwel altijd vierkant, zodat het makkelijk bruikbaar is voor een sushi maki rol. Om tot deze vellen te komen worden verschillende soorten zeewier gevangen en gedroogd, waarna het tot pulp gemalen wordt en in een pers gaat.
Zoals gezegd worden de norivellen meestal gebruikt bij sushi maki, maar het is ook mogelijk om dunne reepjes in de soep te doen. Dit ter garnering, maar ook om een subtiele zilte smaak toe te voegen. Door de opkomende populariteit van sushi zijn norivellen in de meeste supermarkten te verkrijgen en het is sowieso in elke toko te vinden.
Er worden positieve effecten op de gezondheid toegeschreven aan zeewier. Het zou rijk zijn aan voedingsstoffen die helpen tegen bloedarmoede en haaruitval.