Buizerd betekenis & definitie

Een buizerd is een roofvogel die te herkennen is aan de bruine veren en de grote, geelachtige klauwen. Het is de meest voorkomende roofvogel in Nederland, die niet alleen in de lucht te zien is maar vooral ook op paaltjes en hekjes langs de wegen.

Een bruine roofvogel die al zwevend met uitgeslagen vleugels in de lucht te zien is, zal - in Nederland - vrijwel altijd een buizerd zijn. Er leven hier naar schatting tienduizend paartjes. Dit is wel eens anders geweest, want in de jaren zestig was de vogelsoort met uitsterven bedreigd door het veelvuldig gebruik van landbouwgif. Via houtduiven, die weer gegeten werden door de buizerd, kwam het gif in het lichaam van de roofvogel. Inmiddels zijn veel van de agressieve middelen verboden en is de buizerdstand aanzienlijk verhoogd.
Een buizerd eet kleiner dieren zoals muizen, konijnen en mollen. Ook kleine mollen kunnen een prooi zijn voor deze roofvogel. De jachtwijze is ofwel vanuit de lucht, zwevend op een thermiek, loerend naar het veld, ofwel vanaf een paal of hek langs een stuk land met veel voedsel. Dit is vooral in de herfst de gebruikelijke jachtmethode van de buizerd omdat de thermiek dan vrijwel verdwenen is.

Gepubliceerd op 23-04-2013