Belastingparadijs betekenis & definitie

Een belastingparadijs is een land dat een laag belastingtarief aanbiedt aan particulieren en bedrijven die hier hun vermogen op een rekening hebben staan. Ook zijn de financiƫle regels soepel in belastingparadijzen en geldt er vaak een bankgeheim.

Dat laatste zorgt ervoor dat buitenlandse autoriteiten niet precies kunnen achterhalen wie welke hoeveelheid geld heeft gestald. Deze autoriteiten zijn hier vooral in geĆÆnteresseerd omdat de bedrijven en vermogende particulieren die gebruik maken van de voordelen van een belastingparadijs, onder de belastingdruk van het thuisland uitkomen. Hierdoor loopt de overheid van het desbetreffende land veel geld mis, al zijn concrete bedragen moeilijk te geven door het eerder genoemde bankgeheim.
Bekende voorbeelden van landen met een gunstig belastingklimaat zijn onder andere: de Bahama's, de Kaaimaneilanden en volgens sommigen ook Nederland. Via ingewikkelde constructies wordt geld op rekeningen gezet in deze landen. De bedrijven hebben een zogenaamde brievenbus-bv, maar geen echte vestiging in het belastingparadijs. De soepele regelgeving zorgt voor de rest; meestal worden er geen moeilijke vragen gesteld over bijvoorbeeld de herkomst van het geld.

Gepubliceerd op 13-04-2015