Monuta Nederland

Monuta Nederland

Gepubliceerd op 17-11-2016

2016-11-17

Uitvaartcentrum

betekenis & definitie

Een uitvaartcentrum is een gebouw waar nabestaanden afscheid kunnen nemen van een overledene. Vaste onderdelen van een uitvaartcentrum zijn opbaarkamers (ook wel rouwkamers), een aula en koffiekamer.

Vaak is een uitvaartcentrum eigendom van een uitvaartverzorger of uitvaartorganisatie. Zij gebruiken de faciliteiten van hun uitvaartcentrum zelf ook en verhuren ruimtes aan andere uitvaartverzorgers. In de meeste uitvaartcentra zijn ook kantoorruimten ingericht voor de uitvaartverzorger(s) aan wie het pand verbonden is.

De meeste uitvaartcentra hebben opbaarkamers (soms 24-uurskamers), een aula en een koffiekamer. Ook is er een koeling en een ruimte waar de laatste verzorging plaats kan vinden. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld opslagruimten voor uitvaartkisten of een garage het rouwvervoer. Soms zijn er ook spreek- of informatiekamers. Hier kunnen nabestaanden meer informatie krijgen over de uitvaart of over mogelijkheden rond asbestemming.

Sommige uitvaartcentra liggen vlak bij een kerk, begraafplaats of crematorium. Andere uitvaartcentra liggen midden in een wijk. Ze beschikken meestal over voldoende parkeergelegenheid en zijn goed bereikbaar.