Monuta Nederland

Monuta Nederland

Gepubliceerd op 17-11-2016

2016-11-17

Rouwkaart

betekenis & definitie

Een rouwkaart is een schriftelijke kennisgeving die naar familie, vrienden, kennissen en eventuele zakelijke relaties van een overledene wordt gestuurd. Zo worden zij van het overlijden en de uitvaart op de hoogte gebracht.

De rouwkaart kan worden gezien als de vervanger van het traditionele ‘aanzeggen’. Daarbij ging iemand langs de deuren om mensen te informeren over het overlijden.

Rouwkaarten bevatten een aantal vaste elementen. Zo staan op een rouwkaart standaard:
• De naam van de overledene;
• Geboorte- en overlijdensdatum of hoe oud iemand is geworden;
• Gegevens over de uitvaart en waar deze plaats zal vinden. Wanneer de familie kiest voor een uitvaart in besloten kring, dan wordt dit benoemd. Dan staat er bijvoorbeeld: "De uitvaart heeft inmiddels plaatsgevonden";
• Een correspondentieadres, waar mensen bloemen of een kaart naartoe kunnen sturen;
• De namen van het gezin of directe familieleden die de kaart hebben opgesteld;
• Vaak staat er nog een gedicht bij of zinnen waarin het overlijden wordt aangekondigd.

Vroeger hadden rouwkaarten vaak alleen een grijs of zwart kader. Dat kan nog steeds. Toch wordt ook steeds vaker gekozen voor gekleurde afbeeldingen. Dit kunnen foto’s van de overledene zijn, maar ook foto’s van plekken of dingen die voor hem of haar bijzonder waren. Er zijn verschillende formaten rouwkaarten: vierkant, A5-model of het formaat van een rouwbrief, zoals die vroeger werd gebruikt.

Doorgaans wordt de rouwkaart zo snel mogelijk na het overlijden verstuurd. Dit gebeurt vaak samen met de uitvaartverzorger. Samen stellen zij de tekst op en maken ze afspraken voor de vormgeving. Rouwkaarten kunnen afgegeven worden bij een postkantoor. Hiervoor zijn ook aparte postzegels. De rouwpost wordt afhandig en apart van andere post verwerkt. Zo komt deze de volgende dag aan bij de geadresseerden.

Bronvermelding