Monuta Nederland

Monuta Nederland

Gepubliceerd op 14-12-2016

2016-12-14

Natuurbegraafplaats

betekenis & definitie

Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats waar de graven zijn gelegen op een plek in een natuurlijke omgeving, vaak in een bos- of parkachtig landschap.

De meeste natuurbegraafplaatsen zijn sober uitgevoerd, zodat de graven opgaan in de omgeving. Vaak mag zelf een plek worden gekozen. Er zijn geen speciaal vervaardigde grafstenen. De graven worden vaak gemarkeerd met zwerfkeien of houten kentekens. Of de exacte locatie kan met behulp van gps worden teruggevonden. Voorwaarden bij natuurbegraven is dat overledene kan worden begraven zonder materialen die slecht zijn voor het milieu.

Steeds meer mensen kiezen voor begraven in de natuur. In 2015 werden zo’n 300 mensen op een natuurbegraafplaats begraven. Dat aantal neemt alleen maar toe. Er komen dan ook steeds meer natuurbegraafplaatsen. Inmiddels kan natuurbegraven op de volgende locaties:
- Natuurbegraafplaats Hillig Meer (Eext)
- Natuurbegraafplaats Heidepol (Schaarsbergen)
- Natuurbegraafplaats Maashorst (Schaijk)
- Natuurbegraafplaats Schoorsveld (Heeze)
- Natuurbegraafplaats Bergerbos (Sint Odiliënberg)
- Natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest (Oostelbeers)
- Den en Rust (Bilthoven)
- Tjoenerhof (Diepenveen)
- Werverslo (Venray)
- Heidepol (
- De Hoevens (Alphen)
- Eygelshof (Sittard)
- Reiderwolde (Blauwestad)
- Natuurbegraafplaats Slangenburg (Doetinchem)
- Westerwolde (Assel)
- Urnenveld Anloo (Anloo)
- Natuurbegraafplaats Fryslân (Nieuwehorne)

Wie op een natuurbegraafplaats loopt, ervaart de rust van de natuur. Mensen hebben vaak niet eens door dat ze over een begraafplaats lopen, want natuurgraven gaan langzaam op in de natuur. Nabestaanden komen langs om bijvoorbeeld een wandeling te maken of te picknicken bij het graf van hun dierbare.

Natuurbegraafplaatsen maken kosten om het gebied te onderhouden. Door een natuurgraf te kopen, draagt iemand bij aan het in stand houden van een natuurgebied. Een natuurgraf gaat langzaam op in de natuur, dus er hoeft geen grafmonument gekocht en onderhouden te worden. Ook hoeven nabestaanden de grafrechten niet te verlengen, want vaak is er eeuwig grafrecht bij natuurbegraven.

Bronvermelding