Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Volkswoningbouw in Enschede

betekenis & definitie

Volkswoningbouw. Als uitvloeisel van de woningwet werd in 1907 de ‘Vereniging de Volkswoning’ opgericht en ontstonden in 1908 de eerste woningen aan de Roomweg naar plannen van H.

Reijgers. De vormen daarvan bouwden sterk voort op de gangbare twee-onder-één-kapwoningen.

In 1913 volgde de bouw van de West-Indische buurt (Plein West-Indië e.o.) met een tuinstadachtige structuur, naar plannen van H.E. Zeggelink.

Het grootste complex van de vereniging was het ter weerszijden van de Pathmossingel gelegen tuindorp Pathmos (Thomas Ainsworthpark e.o.). Op het terrein van de voormalige Janninksbleek en de nabijgelegen buitenplaats Pathmos kwamen in 1914-'22 ruim vierhonderd woningen gereed in goed verzorgde, traditionalistische vormen naar plannen van W.K. de Wijs en de directeur van gemeentewerken, A.H. op ten Noort.

Op stedenbouwkundig belangrijke punten werden poortdoorgangen, galerijwinkels (Sterkerstraat 26-28) of hoekwinkels gecreëerd (Pathmossingel 2-4 en Pathmossingel 106-108). In 1927-'28 is de wijk aan de noordwestkant uitgebreid met de Drentse Buurt.

Het hele complex is in 1979 gerenoveerd. Naar plannen van A.Th.

Blom kwam in 1928 aan de zuidoostzijde de wijk het Varvik (Buitenzorgplein e.o.) tot stand. De beide poortgebouwen dragen sculpturen van de hand van W.

Brouwer.