Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Volkswoningbouw in Kampen

betekenis & definitie

Volkswoningbouw. De woningbouwvereniging ‘Eigen Haard’ liet in 1894 de woningen Derde Ebbingestraat 45-48 bouwen met trap- en schoudergevels in neorenaissance-vormen.

In dezelfde trant kwamen omstreeks 1895 de arbeiderswoningen Valkstraat 1-25 tot stand in opdracht van J. Valk.

Aan de ene zijde van de straat hebben de woningen trapgevels en aan de andere zijde tuitgevels. Twee uit circa 1900 daterende, symmetrische huizen in chaletstijl (Eerste Ebbingestraat 30-32) sluiten de Valkstraat af.

In Brunnepe liet ‘Bouwvereniging Eenvoud’ in 1915-'16 het Begijnekwartier (Begijneplein e.o.) aanleggen, een arbeiderswijk van 170 woningen en twee winkels naar ontwerp van G.B. Broekema in historiserende trant (heroriëntatie).

De straatwanden zijn verlevendigd door het gebruik van pleisterwerk in combinatie met verschillende baksteensoorten en door de toepassing van trap-, klok- en puntgevels. Eveneens naar ontwerp van Broekema liet het college van Regenten en Algemene Armengoederen in 1938 de Oldenhof (Christinastraat 2-48) bouwen, een complex van vier blokken armenwoningen rondom een binnenhof.

Het poortgebouw draagt de naam van het complex. Voor de woningbouwvereniging ‘Eigen Woon’ ontwierp H.W.

Duytshof het bouwblok Apeldoornsestraat 1-13 e.o.. Langs die straat, de Van Hasseltstraat, de Noordzijstraat en de Jan van Arkelstraat verrezen in 1933-'34 huizen in expressionistische stijl met steile daken, halfronde torenachtige uitbouwen en expressief uitgewerkte hoekoplossingen.

De naam van de woningbouwvereniging is te zien op twee panden aan de Apeldoornsestraat.