Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Goor

betekenis & definitie

Stad ontstaan op de plaats waar de belangrijke weg van Deventer naar Duitsland via een verhoogde weg (Bandijk) het dal van het riviertje de Regge passeerde. Hier verrees ook de parochiekerk.

Goor kreeg in 1263 stadsrechten. De oudste kern was een omgrachte lintbebouwing langs de Kerkstraat.

Een tweede kern, 't Schild, werd aan het eind van de 13de eeuw ongeveer vijfhonderd meter naar het noorden gesticht, voor de poort van de mogelijk 12de-eeuwse burcht Goor. Door een planmatige ophoging ontstond een ovaal plateau (Voor-, Midden-, Achter- en Molenstraat), dat wel een gracht maar geen muur kende.

In 1581 werd Goor door Staatse troepen belegerd, waarbij het stadje en de kerk veel schade leden. De aanleg van de spoorlijn Zutphen-Enschede, de spoorlijn Hellendoorn-Neede en in mindere mate het graven van het Twenthekanaal hebben de ontwikkeling van de textielindustrie gestimuleerd.

Tot het begin van de 20ste eeuw bleef Goor een kleine stad met een slingerende lintbebouwing (Kerkstraat-Grotestraat-Hengevelderstraat) en twee kernen. Vanaf 1900 breidde het zich voornamelijk in noordelijke en zuidelijke richting uit.