Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Negeren

betekenis & definitie

Negeren is makkelijk

Je weet datje het gezeur van je kind maar beter kunt negeren, maar voordat je er erg in hebt, geef je toe en koop je toch het ijsje om maar van het gezeur af te zijn.

Een peuter die steeds weer uit zijn bed komt, krijgt aandacht. Dit is een prettig gevolg en op deze manier 'leert' een peuter om uit bed te komen. Eigenlijk laatje iets leuks volgen op iets wat je kind doet en watje niet wilt dat hij doet. Een manier om het te veranderen is geen aandacht geven aan uit bed komen, dus het negeren, en wel aandacht geven aan in bed blijven. Je gaat nog een paar keer naar hem toe als hij in bed blijft.

Negeren werkt alleen als je het kunt volhouden. Als een kind een halfuur doorzeurt en je negeert het maar je geeft na dat halfuur toch toe of toch aandacht, dan leert hij dat hij nog iets langer moet doorgaan met zeuren om toch die aandacht te krijgen. Negeren is vooral moeilijk vol te houden voor ouders omdat het gedrag dat je juist niet wilt van je kind door negeren eerst erger zal worden. Dat komt omdat het kind eraan gewend is datje wel aandacht gaf aan zijn gezeur. Nu doe je niets en denkt hij dat hij nog iets harder moet zeuren of harder moet gillen. Hij gaat dus nog meer zijn best doen met zeuren of gillen in de hoop dat hij dan toch aandacht krijgt. Pas als het kind merkt dat er echt niet meer naar hem geluisterd wordt, zal hij steeds minder gaan zeuren.

En hoe vervelend het ook is, als je bij het negeren per ongeluk na een tijdje toch een enkele keer weer wel luistert of aandacht geeft, zal het zeuren opnieuw beginnen. Een enkele keer toch weer een versterker laten volgen, dus wel aandacht geven of wel luisteren, zorgt ervoor dat het ongewenste gedrag meteen weer terugkomt. Negeren is daarom alleen geschikt als je het als ouder kunt volhouden.

Niet elk gedrag is te negeren. Als een kind van alles door de kamer gaat gooien, moet je wel ingrijpen. Negeren is daarom vooral geschikt om zeuren af te leren, want dat is goed te negeren. Dat is niet alleen zo bij kinderen, maar ook bij volwassenen: groet je dagelijks je buurman en hij zegt niets terug, dan zul je na een paar dagen denken dat het groeten geen zin meer heeft en zul je ermee stoppen. Jij wordt dus door je buurman genegeerd en stopt vervolgens met groeten.

Je kunt een kind altijd en overal negeren als hij iets fout doet. Niet elk gedrag is te negeren en het kan niet overal. Als je kind het keukenmes uit de la heeft gehaald en daarmee door de kamer loopt te zwaaien, moetje wel ingrijpen. Negeren van gedrag kan dus niet altijd en is niet altijd vol te houden. Als je ergens met je kind bent en hij gilt de hele boel bij elkaar, dan wordt het haast onmogelijk om niet te reageren. Je kunt in zo'n geval beter proberen of je het gedrag van je kind kunt afleiden of de situatie kunt veranderen door weg te gaan.

Negeren werkt alleen als je het consequent kunt toepassen en er niet soms toch aan toegeeft. Als een kind zeurt om een snoepje en je zegt acht keer 'nee' maar de negende keer 'ja' omdat je wilt dat het zeuren ophoudt, dan zal het kind leren dat hij wel negen keer moet zeuren voor het snoepje. Die ene keer dat je toegeeft werkt als een versterker van het zeuren.

Negeren is geschikt bij zeuren, jengelen, vloeken of vieze woorden zeggen. Als je negeren wilt gebruiken als middel, zal het alleen effect hebben als je je kind ook veel positieve aandacht geeft als hij dingen doet die je wel goed van hem vindt. Een kind dat te veel genegeerd wordt, zal van alles doen om toch aandacht te krijgen, vaak op een heel lastige manier, want aandacht krijgen heeft ieder kind nodig.