Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

Zeuren

betekenis & definitie

Het zeuren om snoep zit er gewoon in bij kinderen. Kinderen vinden zoetigheid meestal erg lekker. Maar dat wil niet zeggen dat het zeuren om snoep ook aangeboren is. In de meeste gevallen geven mensen in de omgeving van een kind een extra betekenis aan snoep, waardoor kinderen het ook erg graag willen hebben: 'Ben je gevallen? Nou, dan geeft oma een kusje op de zere plek en dan is het gauw weer over. En hier is dan ook nog een snoepje en dan ben je het weer snel vergeten.' Of: 'Wat is het nare, regenachtige dag. Ik word er helemaal somber van. Kom, we gaan een taartje kopen om het toch nog gezellig te maken.' Snoep is zo een middel tegen narigheid.

Een snoepje is een verwennerijtje en wordt dus ook gebruikt als troost. Vroeger kreeg een kind ook altijd een snoepje als hij verdrietig was of pijn had. Er werd dan gezegd dat door het snoepje de pijn weer over zou gaan. Als snoep vaak als troostmiddel wordt gebruikt, bestaat de kans dat je later als je je ongelukkig voelt je verdriet ook zal proberen weg te snoepen. Omdat het niet echt helpt tegen echt verdriet, is het risico groot dat je blijft snoepen en veel te dik wordt. Snoep is dus iets heel anders dan eten.

Hoewel snoep niet goed is voor ons gebit, is het niet erg om kinderen zo nu en dan wat snoep te geven. Het beste is om dat een of twee keer per dag te doen op een vaste tijd. Een zeer geschikte tijd is bijvoorbeeld 's middags na school bij een kopje thee. Op dat moment hebben veel mensen ook behoefte aan wat extra energie die bijvoorbeeld in suiker zit. Theedrinken wordt zo meteen een vast en gezellig moment van de dag waarop je samen met de kinderen even bij kunt praten over de dag op school.

Geef een kind liever veel snoep in één keer dan de hele dag door steeds één snoepje. Door te vaak op een dag iets zoets te eten krijgt het glazuur van de tanden te veel te lijden, waardoor er gaatjes in tanden en kiezen kunnen komen. Nog een voordeel van een vaste tijd op de dag om te snoepen is dat een kind van jongs af aan leert dat daar inderdaad een vaste tijd voor is. Als kinderen daaraan wennen, zullen ze er niet de hele dag om zeuren. Ze weten dan dat er elke dag snoep wordt gegeten.