zwarte aanslag van koolstof, die ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende brandstoffen, zoals aardolie en steenkool. Roet bestaat geheel uit zeer fijne deeltjes koolstof, waarin andere, niet-vluchtige produkten van een onvolledige verbranding (o.a. polycyclische aromatische koolwaterstoffen) kunnen zijn opgenomen.
De koolstofdeeltjes zijn op zichzelf niet schadelijk voor de gezondheid, maar de in het roet opgenomen stoffen kunnen dat wel zijn.De hoeveelheid roet die bij het stoken van een kachel of een c.v.-installatie ontstaat, is afhankelijk van de constructie en de afstelling van de installatie, het type brandstof en of er al dan niet een hoog vuur gestookt wordt. Vooral een smeulend vuur geeft roet. Gaskachels geven, mits goed afgesteld, vrijwel geen roet. Allesbranders en open haarden veroorzaken wel roet.
Het is van belang dat de schoorsteen regelmatig geveegd wordt, omdat anders na verloop van tijd de roetaanslag in brand kan vliegen en er een schoorsteenbrand ontstaat. Er is gebleken dat het aantal schoorsteenbranden met het toenemen van het aantal allesbranders en open haarden ook sterk is gestegen.