Gepubliceerd op 01-12-2020

Meijendel

betekenis & definitie

duingebied van ca. 1600 ha, eigendom van de Staat (ca. 1000 ha) en van de Duinwaterleiding van ’s-Gravenhage, die het krachtens erfpacht of vergunning als waterwingebied en natuurgebied beheert. Het duinterrein ligt in de gemeenten ’s-Gravenhage en Wassenaar.

Het gebied, dat slechts gedeeltelijk toegankelijk is voor het publiek, herbergt een rijke vegetatie op de duinhellingen en in de duinvalleien, waarvan Kijfhoek en Bierlap de bekendste zijn. De vegetatie bestaat vooral uit duingrassen met duindoorn, kruipwilg en liguster; plaatselijk loofbos en struwelen van o.a. meidoorn en kardinaalsmuts.

De duinvallei Meijendel zelf is een zeer geliefd wandelgebied. De Duinwaterleiding wordt voor het beheer van Meijendel bijgestaan door een adviescommissie om de verschillende functies van het gebied, nl. drinkwaterwinning, natuurbehoud en recreatie, tot hun recht te laten komen. In het gebied zijn ten gevolge van bevloeiing met Maaswater een groot aantal onnatuurlijke duinmeren ontstaan, waarvan het vogelleven sterk heeft geprofiteerd. Meijendel is wellicht het best beschreven natuurgebied in Nederland. Sinds tientallen jaren wordt er zeer veel onderzoek gedaan, wat o.a. is gestimuleerd door A.Schierbeek. Van vele onderzoekingen zijn publikaties verschenen; zij onderstrepen de betekenis van het gebied en zijn o.a. van belang geweest bij het tegengaan van de geprojecteerde aanleg van een provinciale weg van Wassenaar naar Scheveningen door het duingebied, in de jaren zeventig.