Gepubliceerd op 01-12-2020

glutamaat

betekenis & definitie

zout van glutaminezuur. Vooral natrium-l-glutamaat (msg, ve-tsin) is een smaakversterker die na keukenzout (natriumchloride) de meest gebruikte hulpstof is in de voedingsmiddelenindustrie in de vs en Europa alsmede in de Chinese en Ja­panse kookkunst.

Het consumeren van 1,5-12 g glutamaat geeft, afhankelijk van de individuele gevoeligheid en de voedingstoestand, aanleiding tot vergiftigings­verschijnselen: een brandend gevoel in hals, armen en borst, hartkloppingen, stij­ve kaken en flauwvallen. Omdat deze symptomen vooral voorkwamen na het nuttigen van soep in Chinese restaurants (consumptie van een relatief grote hoe­veelheid glutamaat op een lege maag) zijn de zeer tijdelijke vergiftigingsverschijnse­len bekend geworden als het Chinees-restaurantsyndroom.Behalve het natriumglutamaat worden ook het glutaminezuur en de calcium- en kaliumzouten ervan toegepast als smaakver­sterker. In soep wordt maximaal 1 % van deze additieven toegestaan. Het gehalte aan glutaminezuur, het kalium- of na­triumglutamaat in vleeswaren en gekruid gehakt mag maximaal 0,2 % resp. 0,1 % bedragen, inclusief de van nature aanwezi­ge hoeveelheid.

Bij pasgeboren ratten en muizen veroorza­ken bijna dodelijke doseringen glutamaat beschadigingen aan het netvlies; zij wer­ken bovendien neurotoxisch (beschadiging van de hypothalamus).

< >