Gepubliceerd op 01-12-2020

brouwerij

betekenis & definitie

installatie voor het brouwen van bier. In 1977 was de wereldproduktie van bier ca. 80 mln. m3.

De belangrijkste bierproducerende landen zijn de vs, BRD, Groot-Brittannië en de USSR; Nederland komt op de 16e plaats. Samen met de BRD en Denemarken is Nederland een belangrijk bierexporterend land.Bij het bierbrouwen wordt van mout en water wort geproduceerd. Daaraan wordt hop toegevoegd. Dit mengsel wordt gekookt en na afkoeling gebruikt voor het eigenlijke gistingsproces. Hierbij kunnen twee methoden toegepast worden, de bovengisting of topfermentatie (Engelse biersoorten als ale, porter en stout), waarbij de gist een drijflaag vormt bovenop de wort, of de ondergisting of bodemfermentatie (Duitse, Ned. en Amerikaanse biersoorten als lager en pilsener), waarbij de gist in een laag op de bodem ligt. Na de hoofdgisting van 1-2 weken volgt nog een nagisting van 2-3 maanden. Daarna wordt het bier gecentrifugeerd, opgeslagen en tenslotte gefiltreerd en gebotteld.

In het produktieproces wordt veel afvalwater geproduceerd. Voor 1 1 bier is.ca. 9 1 water nodig. De verontreinigingen in dit afvalwater kunnen in het algemeen goed biologisch worden afgebroken. Het biochemisch zuurstofverbruik van het afvalwater kan gemakkelijk waarden van 1 — 1,5 g/1 halen. Door een interne sanering en een strenge procescontrole zijn waarden van 0,35 g/1 te realiseren.

< >