Max Huitema

bioloog/ecoloog, student watermanagement

Gepubliceerd op 18-08-2016

soort

betekenis & definitie

Een soort is een groep organismen waarvan exemplaren van verschillende geslachten vruchtbare nakomelingen kunnen produceren.

Hoewel veel soorten niet met elkaar kunnen kruisen, kunnen er bij kruisingen tussen nauwverwante soorten soms toch nakomelingen uit voort komen. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk een kruising tussen een paard en een ezel dat een muildier of muilezel tot gevolg heeft. Ook de kruising van een leeuw en een tijger levert soms nakomelingen op. Deze dieren komen elkaar echter niet meer tegen in het wild en zulke kruisingen komen in de natuur niet voor. Bij bepaalde eenden soorten bijvoorbeeld komen kruisingen of hybridisaties wel voor.
Vaak is het in de natuur moeilijk te bepalen of twee organismen ook twee soorten zijn op basis van de definitie. Daarom worden soorten vaak onderscheiden op basis van morfologie (uiterlijk en grootte) en voor dieren ook op basis van gedrag. Tegenwoordig is het mogelijk om soorten ook te onderscheiden op basis van DNA. Als de verschillen in DNA groot genoeg zijn, is er sprake van verschillende soorten.
De definitie van soort gaat uit van sexuele voorplanting, iets wat geldt voor veel dieren en planten. Echter veel eencelligen zoals bacteriën planten zich asexueel voort. Doordat eencelligen ook nog eens een beperkte morfologie kennen is het onderscheiden van verschillende soorten eencelligen lastiger. Hier bieden DNA technieken vaak een uitkomst.
Verschillende soorten kennen ook ondersoorten. De morfologische en genetische verschillen tussen verschillende ondersoorten van dezelfde soort zijn meestal kleiner dan die tussen verschillende soorten. Toch is er soms onenigheid of een groep organismen nu als een ondersoort of soort moet worden geclassificeerd.