Marco Durieux

Eigenaar van Belduna

Gepubliceerd op 30-01-2016

2016-01-30

Cailler

betekenis & definitie

De eerste chocoladefabriek in Zwitserland opgestart door François-Louis Cailler in 1819.

François-Louis Cailler (1796-1852) verlaat in 1814 zijn geboorteplaats Vevey om in het Italiaanse Turijn het vak van chocolatier te leren. Na een succesvol afgesloten opleiding van vier jaar keert hij terug naar Vevey en opent in 1819 in Coursier-sur-Vevey (VD) zijn eerste chocoladefabriek.

Door het toepassen van mechanisatie is hij niet alleen in staat om de chocolade in repen te produceren - wat een ware noviteit voor die tijd is - maar ook om deze tegen een relatief lage prijs op de markt aan te bieden. Hierdoor is deze lekkernij ook voor de minder bedeelde burger betaalbaar. In 1826 opent Cailler een tweede fabriek in Coursier-sur-Vevey.

In 1898 wordt de huidige chocoladefabriek van Cailler geopend in het dorpje Broc (FR). Iets meer dan drie decennia later, in 1929, komt Cailler in handen van het voedingsmiddelenconcern Nestlé.

De chocoladefabriek in Broc is een toeristische trekker van formaat in Zwitserland: Naast een bezichtiging van de fabriek waar de bezoeker aan de hand van diverse audiovisuele middelen op een levendige manier het fabricageproces van chocolade wordt uitgelegd, is er ook de mogelijkheid om in de aangrenzende winkel het totale chocoladeassortiment van Cailler te bewonderen en uiteraard één of meerdere chocoladerepen te kopen.

De Cailler-fabriek in Broc ligt op ongeveer 30 km ten zuiden van de stad Fribourg.

In het hoogseizoen rijdt vanuit Montreux de Chocoladetrein (Train du Chocolat) via het vestingstadje Gruyères naar Broc en v.v. Deze trein bestaat uit eersteklas rijtuigen in Belle Epoque stijl (1915) of uit moderne panoramarijtuigen.