Marco Durieux

Eigenaar van Belduna

Gepubliceerd op 30-12-2015

Graubünden

betekenis & definitie

Grootste kanton in het oosten van Zwitserland dat in het noorden grenst aan het kanton Sankt Gallen, vorstendom Liechtenstein en Oostenrijk, in het oosten en zuidoosten aan Italië, in het zuiden aan het kanton Ticino, in het westen aan het kanton Uri en in het noordwesten aan het kanton Glarus.

Hoofdstad: Chur (ong. 35.000 inwoners). Graubünden ligt midden in de Alpen (hier "Bündner Alpen" genoemd) en is als gevolg daarvan het minst bevolkte kanton van Zwitserland. In grote delen van dit kanton wordt naast het Duits en Italiaans de lokale taal Reto-Romaans gesproken. Deze in Zwitserland officieel erkende taal bestaat op haar beurt weer uit vijf verschillende dialecten.

Bekende wintersportplaatsen zijn: Sankt Moritz, Davos, Klosters en Flims.

De belangrijkste rivieren zijn de Vorderrhein: deze ontspringt in de Tomasee vlakbij de Oberalppass in het westen van Graubünden en de Hinterrhein: deze ontspringt vlakbij de San Bernardinopas in het zuiden van het kanton. Bij het plaatsje Reichenau komen beide rivieren bij elkaar en vormen vanaf dit punt de Rhein (Rijn). In het oosten ontspringt, vlak bij de Malojapas, de rivier de Inn. Deze zijrivier van de Donau stroomt door het gebied van de Engadin uiteindelijk via Oostenrijk, Duitsland binnen.

De hoogste berg is de Piz Bernina (4.049 meter hoog). Deze bevindt zich in het Berninamassief ten zuidoosten van Sankt Moritz.

Het openbaar vervoer per trein wordt uitgevoerd door de Rhätische Bahn (RhB).