Marco Durieux

Eigenaar van Belduna

Gepubliceerd op 26-02-2019

2019-02-26

Zwitserland

betekenis & definitie

Een republiek in het midden van Europa dat in het noorden grenst aan Duitsland, in het oosten aan Oostenrijk en het vorstendom Liechtenstein, in het zuiden aan Italië en in het westen aan Frankrijk.

De officiële naam van Zwitserland is "Confoederatio Helvetica (CH)". Op 1 augustus 1291 kwamen afgevaardigden van de drie oerkantons (Uri, Unterwalden en Schwyz) op de Rütli-weide bij elkaar om door middel van een eed te bekrachtigen dat ze elkaar voor altijd zouden bijstaan indien één van hen door een vreemde mogendheid zou worden aangevallen. Deze eed heeft men formeel vastgelegd in "De Bondsbrief". Dit document vormt de basis van de huidige "Confoederatie Helvetica" en is te bewonderen in het Bundesbriefmuseum te Schwyz.

Zwitserland is een democratisch land, dat vooral bekend staat om haar referenda (volksraadplegingen). Het land bestaat uit 20 kantons en 6 half-kantons. De hoofdstad is Bern. Hier bevindt zich ook het nationaal parlement. De grootste stad is Zürich (ongeveer 385.000 inwoners).

Zwitserland is een echt bergland: In een brede strook van zuidwest naar oost bevinden zich de Alpen. De hoogste piek is de Dufourspitze (4.634 meter hoog). Deze ligt op enkele kilometers ten oosten van de wintersportplaats Zermatt. Andere bekende bergen zijn de driehoekige Matterhorn, eveneens bij Zermatt, en de bergen Eiger, Mönch en Jungfrau ten zuiden van Interlaken in het Berner Oberland. In het noordwesten van het land bevindt zich de Jura met als hoogste berg op Zwitsers grondgebied: de Mont Tendre (1.678 meter).

De grootste meren zijn: het Meer van Genève, het Bodenmeer en het Meer van Neuchâtel.

In het buitenland is Zwitserland vooral beroemd om haar kazen (Gruyère en Emmentaler), chocolade en uurwerken.