Maj de Bruin

Maj de Bruijn (2016)

Gepubliceerd op 26-06-2013

Chiazaad

betekenis & definitie

Chiazaden zijn kleine zaadjes afkomstig van de plantensoort Salvia Hispanica uit Mexico en Guatemala. Deze grijszwarte zaden worden door de Azteken al duizenden jaren gegeten en zijn tegenwoordig ook in Europa te consumeren. Het zou de rijkste plantaardige bron van omega-3 vetzuren zijn.

Naast de omega-3 vetzuren zitten de zaden vol met andere gezonde stoffen als vezels, vitaminen, mineralen en eiwitten. Hoewel de Azteken het zaad al duizenden jaar eten vanwege de kracht die het zou hebben, is het in Europa nog moeilijk verkrijgbaar. De Europese Unie heeft consumptie van het chiazaad in 2009 goedgekeurd, maar de zaden zijn nog niet bij iedereen bekend. De zaden zijn klein en grijszwart, soms wit van kleur en neutraal van smaak. Door het voedsel in een bakje met water te weken, ontstaat er een gelachtige substantie waardoor het makkelijker te eten is. De zaden kunnen echter ook heel gegeten worden en door verschillende voedingsmiddelen, zoals yoghurt of salade gebruikt worden. Daarnaast kan er ook olie van worden gemaakt. De Azteken geloofden dat het zaad het uithoudingsvermogen zou vergroten en gebruikten het als ze lange afstanden moesten rennen. Met een hand zaad zouden ze het de hele dag kunnen volhouden: chia betekent dan ook kracht.