Logistieke begrippen omschreven

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 04-11-2016

Gevaarsidentificatienummer

betekenis & definitie

Een gevaarsidentificatienummer geeft aan wat het risico is van een gevaarlijke stof tijdens het transport. Het gevaarsidentificatienummer staat aangegeven op oranje borden rondom het voertuig, samen met de stofidentificatienummers. Het is wettelijk verplicht om het gevaarsidentificatienummer zichtbaar te maken tijdens het transport van gevaarlijke stoffen.

Het gevaarsidentificatienummer staat dus vermeldt op oranje borden rondom het voertuig. Deze borden hebben een oranje vlak en zijn omlijnd met zwarte randen. Ieder voertuig dat gevaarlijke stoffen vervoerd moet verplicht een oranje bord aan de voorkant en de achterkant van het voertuig plaatsen. Daarnaast moeten voertuigen met een lengte langer dan vijf meter ook om iedere vijf meter aan de zijkant een dergelijk bord plaatsen. Dit is vastgelegd in de ADR, de Europese wetgeving waarin alle regels met betrekking tot gevaarlijk transport zijn vastgelegd.

De bovenste serie getallen op het oranje bord vormen het gevaarsidentificatienummer. Hierbij heeft iedere cijfer een eigen betekenis. Het is dus niet zo dat een combinatie van cijfers staat voor een bepaald risico. Het eerste cijfer geeft namelijk het onmiddellijke risico van de stof aan. Het tweede cijfer slaat op de eventuele bijkomende gevaren die de stof heeft. Wanneer er twee identieke cijfers achter elkaar staan betekent dat het onmiddellijke risico van de stof versterkt en dus extra hoog is. Wanneer het gevaarsidentificatienummer voorafgegaan wordt door een X is het ten strengste verboden om de stof in aanraking te brengen met water. Dit heeft doorgaans te maken met de chemische reactie die dit op kan leveren.

Om snel te kunnen handelen in geval van een calamiteit zijn brandweerlieden verplicht de betekenis van dergelijke nummers uit hun hoofd te kennen. Deze kennis wordt getest en is onderdeel van certificeringen.