Logistieke begrippen omschreven

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 20-10-2016

Beladingsgraad

betekenis & definitie

De beladingsgraad is de verhouding tussen de laadcapaciteit van een voertuig en de daadwerkelijke hoeveelheid goederen die worden vervoerd. De beladingsgraad wordt over het algemeen uitgedrukt in kilo’s of kubieke meters.

Ieder voertuig kan een beperkt aantal goederen wat betreft gewicht meenemen. Hierbij spreekt men van de laadcapaciteit van een voertuig om te verwijzen naar het maximaal aantal goederen dat hiermee kan worden vervoerd. Het komt echter voor dat voertuigen minder goederen vervoeren dan de maximale laadcapaciteit. De verhouding tussen deze laadcapaciteit en het aantal goederen dat daadwerkelijk wordt vervoerd, wordt de beladingsgraad genoemd.

Een beladingsgraad wordt binnen de logistiek gezien als een lastige factor om rekening mee te houden. Een hoge beladingsgraad staat namelijk niet altijd gelijk aan een hoge opbrengst. Sommige goederen zijn vrij onpraktisch om te vervoeren, bijvoorbeeld door een zeer hoog gewicht. Hierdoor is de beladingsgraad hoog, maar men kan weinig goederen vervoeren, dus de opbrengst behoeft niet hoog te zijn.

Bij het berekenen van de beladingsgraad moet rekening worden gehouden met een aantal factoren. Hierbij kan worden gedacht aan het aantal ritten die een voertuig moet rijden, het aantal ritten dat het voertuig daadwerkelijk beladen is, de beladingsgraad van het gewicht en de beladingsgraad van het volume. Omdat de beladingsgraad een dusdanig lastige graad is om uit te rekenen en te interpreteren, wordt hier door sommige ondernemingen dan ook geen waarde aan gehecht.