Gepubliceerd op 13-06-2017

Laos

betekenis & definitie

Staat in Zuidoost-Azië.

Het koninkrijk Laos maakte sinds 1893 als een Frans protectoraat deel uit van de Franse Indochinese Unie. Dankzij het Franse onderwijssysteem was er in 1939 een vrij grote groep hoog opgeleide Laotianen die om onafhankelijkheid vroeg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het land bezet door Japan. In maart 1945 maakte Japan een eind aan het Franse bestuur dat tijdens de bezetting in functie was gebleven. Er ontstond een verwarde situatie: anti-Japanse en anti-Franse bewegingen kwamen in actie. In 1946 herstelden Franse troepen de rust.



Na korte tijd deel te hebben uitgemaakt van de Franse Unie, werd Laos in 1954 zelfstandig. De communistische guerrillabeweging Pathet Lao bleef voor onrust zorgen. De Pathet Lao die nauw samenwerkte met de Vietminh, was al sinds 1949 actief. Er ontstond een burgeroorlog tussen een neutrale groep, een rechtse beweging en de Pathet Lao, die steeds meer beheerst werd door communisten. Vanwege de Koude Oorlog kregen de verschillende partijen rijkelijk steun van het Oostblok en het Westen. Daarnaast raakte Laos betrokken bij de Vietnam-oorlog. De Ho Chi Minh-route die door Noord-Vietnam werd gebruikt om de Vietcong in Zuid-Vietnam te bevoorraden, liep door Laos en Cambodja. De Pathet Lao steunde de Vietcong. De Amerikanen voerden vanaf 1964 zware bombardementen op de route uit. In 1971 trokken ruim twintigduizend Amerikaanse en Zuid-Vietnamese militairen het land binnen. In 1973 kwam er een eind aan de oorlog met Vietnam.

De communisten behaalden in de komende jaren de overwinning en deden in augustus 1975 hun intocht in de hoofdstad Vientiane. Zij riepen in december de Democratische Volksrepubliek Laos uit; de monarchie werd afgeschaft.

De nieuwe regering collectiviseerde de landbouw en nationaliseerde de industrie. Het land kreeg steun van Vietnam, maar had grensconflicten met Thailand. Ook verslechterde de relatie met de Volksrepubiek China, dat zich tegen de Vietnamese invloed in de regio verzette.

Vanaf 1989 begon het regime iets milder te worden. Op 26 maart werden voor het eerst sinds dertien jaar parlementsverkiezingen gehouden; ook kwam er meer economische vrijheid. De banden met het buitenland werden enigszins aangehaald. Op 8 april 1994 werd de eerste brug over de rivier de Mekong geopend. Deze `Vriendschapsbrug' verbindt Laos en Thailand. Dit project was gefinancierd door Australië. Desondanks is Laos nog steeds een zeer arm land, met een uitermate zwak ontwikkelde infrastructuur.