[elektriciteit]
In de Beleidsregel vergunningen voor leveranciers van elektriciteit aan kleinverbruikers wordt onder kleinverbruiker verstaan de in artikel 95a, eerste lid, Elektriciteitswet 1998 bedoelde afnemer, namelijk een afnemer die beschikt over een aansluiting op het net met een totale maximale doorlaatwaarde van ten hoogste 3*80 A (artikel 1, onderdeel b, Beleidsregel vergunningen voor leveranciers van elektriciteit aan kleinverbruikers; artikel 1, onderdeel b, Regeling niet-bedrijfsmatige levering aan kleinverbruikers Elektriciteitswet 1998).
Deze definitie van kleinverbruiker valt samen met de definitie van beschermde afnemer voor de periode van 1 januari 2002 tot 1 januari 2004.
Voor levering van elektriciteit aan kleinverbruikers geldt een speciaal regime. Dit is geregeld in paragraaf 1a van Hoofdstuk 8 van de Elektriciteitswet 1998 (‘Vergunningen voor de levering van elektriciteit aan kleinverbruikers’). Oorspronkelijk zou dit regime voor kleinverbruikers pas ingaan zodra de laatste groep beschermde afnemers (de afnemers die beschikken over een aansluiting met een totale maximale doorlaatwaarde van ten hoogste 3*80 A). ‘vrij’ zouden worden, namelijk op 1 januari 2004 (vergelijk artikel 104, vijfde lid, Elektriciteitswet 1998). Tot 2004 zouden de beschermde afnemers ter zake van de levering van elektriciteit immers beschermd worden door de bepalingen van hoofdstuk 4 van de Elektriciteitswet 1998, dat de levering aan beschermde afnemers regelt. Nu echter sinds 1 januari 2002 beschermde afnemers ‘vrij’ zijn om zo zij dat wensen ‘duurzame elektriciteit’ geleverd te krijgen van andere leveranciers dan de vergunninghouder in hun gebied, zijn de artikelen 95a tot en met 95i van de Elektriciteitswet 1998 per 1 januari 2002 in werking getreden; de leveranciers van duurzame elektriciteit aan beschermde afnemers moeten dan ook voldoen aan de eisen die paragraaf 1a van hoofdstuk 8 van de Elektriciteitswet 1998 stelt.
Het is verboden zonder vergunning elektriciteit te leveren aan kleinverbruikers (artikel 95a, eerste lid, Elektriciteitswet 1998).
Het verbod geldt niet ten aanzien van het leveren van elektriciteit:
a). indien de elektriciteit is opgewekt met een installatie die voor rekening en risico van de afnemer, alleen of, voor een evenredig deel, tezamen met andere afnemers, in werking wordt gehouden en de afnemer de geleverde elektriciteit verbruikt;
b). door een buiten Nederland gevestigde leverancier van elektriciteit aan ten hoogste 500 afnemers, bedoeld in het eerste lid, die wonen in gebieden aan de Nederlandse landsgrens;
c). ter bevoorrading als bedoeld in artikel 20, eerste lid, onder i)., van de richtlijn, indien de afnemer aan dezelfde rechtspersoon toebehoort als de producent die de elektriciteit heeft opgewekt dan wel een dochtermaatschappij daarvan is in de zin van artikel 24a van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek en de afnemer de geleverde elektriciteit verbruikt, of
d). indien de elektriciteit anders dan bedrijfsmatig wordt geleverd overeenkomstig bij ministeriële regeling te stellen regels (artikel 95a, tweede lid, Elektriciteitswet 1998).
Een houder van een vergunning heeft de plicht op een betrouwbare wijze tegen redelijke tarieven en voorwaarden zorg te dragen voor de levering van elektriciteit aan iedere kleinverbruiker die daarom verzoekt (artikel 95b, eerste lid, Elektriciteitswet 1998).
De minister van economische zaken verleent de vergunning indien de aanvrager voldoet aan de in artikel 95c, eerste lid, Elektriciteitswet 1998 gestelde voorwaarden.
In tegenstelling tot de leveringsvergunningen die voor de levering aan beschermde afnemers tot 1 januari 2004 van kracht zijn, zullen leveringsvergunningen voor de levering van elektriciteit aan kleinverbruikers vanaf 1 januari 2004 niet voor een exclusief leveringsgebied gelden en evenmin zullen er maximumtarieven gelden (artikel 44, eerste lid, Gaswet. Zie echter ook artikel 44, derde lid, Gaswet).
Het vergunningsstelsel zal van kracht worden op het tijdstip waarop de liberalisering van kleinverbruikers van elektriciteit een feit is geworden. Hiermee wordt bewerkstelligd dat kleinverbruikers ook in een vrije markt nog een zekere mate van bescherming genieten.
Het zonder dat men beschikt over een vergunning (benodigd voor het leveren van elektriciteit aan kleinverbruikers). leveren van elektriciteit aan kleinverbruikers (artikel 95a, eerste lid, Elektriciteitswet 1998)., of het door een houder van een vergunning handelen in strijd met de op hem rustende verplichting om op een betrouwbare wijze tegen redelijke tarieven en voorwaarden zorg te dragen voor de levering van elektriciteit aan iedere kleinverbruiker die daarom verzoekt (artikel 95b Elektriciteitswet 1998). vormt een economisch delict (artikel 1 Wet op de economische delicten).
Zie ook: beschermde afnemer, D: leveringsvergunning (tot 1 januari 2004)., D: vergunning.
[gas]
Een afnemer die naar een op het verbruik in voorgaande jaren gegronde verwachting minder dan 170.000 m³ verbruikt (zie artikel 43 Gaswet).
huishoudens en kleine bedrijven met een jaarverbruik van minder dan 170.000 m³ gas (MvA, EK 1999-2000, 26 463, nr. 210b, p. 34).
Het begrip ‘kleinverbruiker’ komt in de Gaswet niet voor. In de Parlementaire Geschiedenis wordt dit begrip wel gebruikt (zie bijvoorbeeld MvA, EK 1999-2000, 26 463, nr. 210b, p. 12 en 16)., namelijk ter aanduiding van de categorie afnemers met een jaarverbruik van minder dan 170.000 m³ gas.
Afnemers met een jaarverbruik van minder dan 170.000 m³ gas vallen tot 1 januari 2004 onder de categorie beschermde afnemer. Na 1 januari 2004 geldt er voor de levering aan kleinverbruikers een speciaal regime. Dit is geregeld in artikel 43 e.v. Gaswet.
Vanaf 1 januari 2004 is het verboden zonder vergunning gas te leveren aan kleinverbruikers (tot die tijd valt deze groep afnemers onder de categorie ‘beschermde afnemers’, ten aanzien waarvan ook een leveringsvergunning is vereist). Dit verbod geldt niet ten aanzien van het leveren van gas:
a). door een buiten Nederland gevestigde leverancier van gas aan ten hoogste 500 kleinverbruikers, zie wonen in gebieden aan de Nederlandse landsgrens of
b). indien het gas anders dan bedrijfsmatig wordt geleverd overeenkomstig bij ministeriële regeling te stellen regels (artikel 43 Gaswet).
De houder van een vergunning voor levering aan kleinverbruikers heeft de plicht op een betrouwbare wijze en tegen redelijke tarieven en voorwaarden zorg te dragen voor de levering van gas aan iedere kleinverbruiker die daarom verzoekt (artikel 44 Gaswet).
In tegenstelling tot de leveringsvergunningen die voor de levering aan beschermde afnemers tot 1 januari 2004 van kracht zijn, zullen leveringsvergunningen voor de levering van gas aan kleinverbruikers vanaf 1 januari 2004 niet voor een exclusief leveringsgebied gelden en evenmin zullen er maximumtarieven gelden (Derde nota van wijziging, TK 1999-2000, 26 463, nr. 95, p. 6).
Het vergunningsstelsel zal van kracht worden op het tijdstip waarop de liberalisering van kleinverbruikers van gas een feit is geworden. Hiermee wordt bewerkstelligd dat kleinverbruikers ook in een vrije markt nog een zekere mate van bescherming genieten (Derde nota van wijziging, TK 1999-2000, 26 463, nr. 95, p. 6).
Het vergunningsregime voor de levering aan kleinverbruikers is ingevoerd ten behoeve van de betrouwbare energievoorziening voor deze meest kwetsbare groep van verbruikers (Derde nota van wijziging, TK 1999-2000, 26 463, nr. 95, p. 6).
De minister van Economische Zaken verleent de vergunning indien de aanvrager voldoet aan de in artikel 45 Gaswet gestelde voorwaarden.
Het zonder dat men beschikt over een vergunning (benodigd voor het leveren van gas aan kleinverbruikers). leveren van gas aan kleinverbruikers (artikel 43, eerste lid, Gaswet), of het door een houder van een vergunning handelen in strijd met de op hem rustende verplichting om op een betrouwbare wijze tegen redelijke tarieven en voorwaarden zorg te dragen voor de levering van elektriciteit aan iedere kleinverbruiker die daarom verzoekt (artikel 44 Gaswet). vormt een economisch delict (artikel 1 Wet op de economische delicten).
Zie ook: beschermde afnemer, D: vergunning, D: leveringsvergunning (tot 1 januari 2004).