Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Gepubliceerd op 11-06-2020

Tyfus

betekenis & definitie

darminfectieziekte, die door de tyfusbacil in water, melken andere voedingsmiddelen overgedragen wordt. Drie weken na de besmetting langzaam oplopende koorts, hoofdpijn, neerslachtigheid, rillen, aanslag op de tong, vergrote milt.

Binnen een week heeft de koorts de hoogte bereikt, waarop hij 8-14 dagen zal blijven. Uitslag van kleine vlekken op de huid van de buik (roseola), sufheid, erwtesoep-achtige diarree, opgezette buik. Er kunnen zich darmbloedingen voordoen, wanneer de aanvankelijk gezwollen lymfhaarden gaan zweren. Er dreigen dodelijke darmbloedingen of ook wel doorbreken van de zweren naar het buikvlies. In de 4de week genezen de zweren, de koorts neemt langzaam af en de verschijnselen verdwijnen. Terugval is echter niet uitgesloten.

Sterke afwijkingen van het typerende beeld komen voor, met een geheel onkarakteristiek verloop. Aantonen van bacillen in urine, ontlasting en bloed, bepaalde bloedserumreacties geven zekerheid omtrent de diagnose. Aandoeningen van de bloedsomloop, trombose, ooraandoeningen, ontstekingen van zenuwen, galblaas, longen en luchtpijp, nieren, blaas en beenderen kunnen zich tijdens de ziekte voordoen of erop volgen. Behandeling: veelvuldig koude wassingen, koude baden, veelvuldig vernieuwde koude kompressen op hoofd en buik, in het bijzonder zolang de koorts aanhoudt. Behandeling met eigen bloed. Wanneer de koorts afneemt korte wikkel, Spaanse mantel, omslagen voor de bovenkant van de romp en voor de rug met azijnwater en hooibloemenaftreksel. Dieet: vasten, fruitkuur, later volledig vegetarisch dieet.Voor nakuur zitbaden met bitterthee. Homeopathie: Ferrum phosphoricum D3-6, Baptisia Dl-3, Pyrogenium D6-15, Echinacea Ø, Arsenicum D4-6, Crataegus Ø.