(Kollath): is een modificatie van de Bircher-muesli. In plaats van havervlokken neemt men hier vers geschrote tarwe als basis, waardoor het auxonengehalte van het gerecht gewaarborgd is.
Per persoon elke avond 50 g tarwe in de graanmolen of grof afgestelde koffiemolen malen, 5 eetlepels water (nooit melk!) erdoor roeren en laten weken; op kamertemperatuur laten staan. Verder 15 g gedroogde vruchten (rozijnen, klein gesneden vijgen, dadels) 12 uur lang laten weken. De volgende morgen deze ingrediënten met het inweekwater door elkaar mengen, een appel met schil en klokhuis op de Bircherrasp er snel doorheen raspen, met 10 g geraspte noten of amandelen bestrooien en serveren. In plaats van gedroogde vruchten kan men 1 theelepel honing, in plaats van een appel iedere andere vrucht van net jaargetijde gebruiken, ook bessen. Op de nuchtere maag als ontbijt eten.