is het tot ontbinding overgaan van de door de dunne darm niet opgenomen voedselbestanddelen in de dikke darm. Door inwerking van bacteriën gaan de nog niet opgeloste koolhydraten gisten en gaan de eiwitten door rotting tot ontbinding over.
Bij d. ontstaan behalve darmgassen kwalijk riekende, giftige stoffen, die in de lever geneutraliseerd en door de urine uitgescheiden worden. Wanneer ze in grotere hoeveelheden gaan optreden, kunnen ze schadelijk inwerken op bloedvaten en organen. Hoofdpijn, bevordering van het proces van aderverkalking kunnen daarvan het gevolg zijn. Bij een te groot aanbod van speciaal dierlijk eiwit, bij verstopping of darmafsluiting, waardoor de ontlasting niet afgevoerd wordt, kan de rotting verhevigd worden. Koolhydraatgisting en eiwit rotting moeten ongeveer met elkaar in evenwicht zijn. Drinken van zure melk of yoghurt brengt een verandering van de darmbacterieflora teweeg en verhindert dat de rottingsverwekkers zich vermeerderen. Hierop berust de waarde die deze melkprodukten voor de gezondheid hebben. Daarnaast is regelmatige stoelgang belangrijk om te voorkomen dat rotting optreedt ten gevolge van stuwing van de ontlasting.