(enuresis) de gezonde mens wordt door de urinedrang uit de slaap gewekt, maar in geval van bedwateren ledigt de blaas zich, zonder dat dit tot het bewustzijn doordringt. Meestal bij kinderen, in zeldzame gevallen ook bij volwassenen, die dan meestal ook lichamelijk wat achter zijn.
Bij kinderen ligt de oorzaak vaak in een trauma, veroorzaakt door de omstandigheden in het gezin, zodat hier een vakkundige psychoanalyse tot een oplossing kan leiden, wanneer andere maatregelen falen. Behandeling: algemene rust en discipline. Regelmatig eten en slapen. Streng aanhouden van de middagrust en op geregelde tijden naar bed gaan. Het kind moet in de nacht op vaste tijden gewekt en op de pot gezet worden om te plassen (bijv. om 23,3 en 6 uur). Is het op een van deze tijdstippen nat, dan moet dit vervroegd worden, totdat het kind lange tijd geheel droog gebleven is. Dan de perioden weer geleidelijk aan verlengen.
Streng de hand houden aan zoutarm dieet, zonder prikkelende spijzen, na 16 uur alleen nog droog voedsel (geen dranken, soepen, sausen). Daarnaast warme zitbaden, dampkompressen op de blaasstreek. Daarna harden: ’s morgens en in de middag 2 tot 5 minuten watertreden. In de zomer op blote voeten lopen. Volwassenen dagelijks afwisselend wassingen van het bovenlichaam, begieten van de knieën, zitbaden. Na ongeveer 14 dagen begieten van de knieën, later dagelijks zitbaden.
Thee van eikeschors, heermoes, hertshooi. Homeopathie: Belladonna D3-4, Pulsatilla D4, Equisetum Dw, Lycopodium D6-10, Sepia D6. Biochemie: Kalium phosphoricum D12, Natrium sulfuricum D6, Natrium phosphoricum D6 afwisselend met Natrium sulfuricum D6 bij wormen; Calcium fluoratum en phosphoricum D6 voor oudere mannen met klachten aan de voorstanderklier; Ferrum phosphoricum D6 en Natrium sulfuricum D6 afwisselen wanneer kouvatten de oorzaak is.