De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Gepubliceerd op 13-06-2020

Radio-omroep

betekenis & definitie

De R. in Ned. is geheel voortgekomen uit particulier initiatief. Het eerst werd gevormd de Hilversumse Draadloze Omroep (H.D.O.), waaruit de A.V.R.O. is voortgekomen; later ontstonden de Ned.

Christ. Radio Ver. (N.C.R.V.), de Katholieke Radio Omroep (K.R.O.), de Ver. van Arbeiders Radio Amateurs (V.A.R.A.) en nog later de Vrijzinnig Prot. Radio Omroep (V.P.R.O.). De zendtijd is vrijwel geheel verdeeld tussen de 4 eerstgenoemden; een klein percentage is voor bijzondere uitzendingen gereserveerd, o.m. van het Interkerkelijk Overleg in Radio-aangelegenheden, het zgn. K.O.R. De in de jongste tijd opgerichte Ned.

Radio Unie is een combinatie der 4 grote verenigingen, welker kosten vroeger bestreden werden uit vrijwillige bijdragen der luisteraars, terwijl zij nu door de regering worden gefinancierd uit de verplichte bijdrage voor elke luisteraar van ƒ 12 per jaar. Eigen inkomsten hebben zij alleen uit haar programmabladen. Zij hebben de beschikking over 2 zenders: die te Huizen (301 m) en die te Jaarsveld (425 m). Alle studio’s bevinden zich te Hilversum. Bovendien zijn er enige regionale zenders opgericht om tegemoet te komen aan de slechte ontvangst in sommige delen van ons land. Hun taak is in hoofdzaak de heruitzending van de programma’s der grote zenders, doch hebben daarnaast ook een zelfstandig programma.In België worden de radio-uitzendingen verzorgd door het in 1930 opgerichte en te Brussel gevestigde Belg. Nat. Instituut voor Radio-omroep (N.I.R.). De studio’s bevinden zich te Brussel, de zender te Veltem. De vrije omroepverenigingen, die vóór W.O. II een gedeelte der programma’s verzorgden, beschikken over geen zendtijd meer.

Het N.I.R. geeft twee Vlaamse programma’s (op 321,9 m en 233 m) en twee Franse (op 483,9 m en 345,9 m). Zeven regionale zenders, onder het gezag van het N.I.R.; Antwerpen, Gent, Kortrijk, Hasselt op 233 m, Houdeng-Aimeries, Luik en Namen op 345,9 m. De directie van de Wereldomroep te Leopoldstad (Belg. Kongo), golflengte 30,71 m, behoort eveneens tot het N.I.R. Het N.I.R. put zijn inkomsten uit 9/10 van de opbrengst der radiobelasting, die vastgesteld is op 144 fr. ’s jaars per ontvangpost. Aantal luisteraars in 1948; 1.300.000.

< >