De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Gepubliceerd op 07-06-2020

Destillatie

betekenis & definitie

bewerking die men toepast op vluchtige stoffen, bestaande uit het overvoeren in dampvorm, gevolgd door een condensatie van de damp in een ander gedeelte van het destilleeraggregaat. Droge D. van vaste niet vluchtige stoffen veroorzaakt ontleding van de stof en het ontwijken der vluchtige bestanddelen (z Gasfabricage).

Een andere vorm van D. is de stoom-D. De eenvoudigste vorm hiervan is, dat men de te destilleren stof met water samen in de destillator aan de kook brengt en de met damp van de vluchtige stof verzadigde waterdamp condenseert. In de techniek wordt stoom van hoge temperatuur in de destillator gevoerd. De vacuumstoom-D. stelt in staat bij zeer lage temperaturen te werken. Bij elk der genoemde methoden onderscheidt men de discontinue en de continue D. Bij de eerste wordt de destillator zoveel mogelijk gevuld met het te destilleren mengsel en men destilleert tot de waardevolle delen zijn overgegaan.

Bij het etage-systeem vloeit de vloeistof van boven naar beneden over een serie etages, die van een aantal gaten zijn voorzien; de damp van de onderliggende etage moet deze gaten passeren, wordt gedwongen door de bovenliggende vloeistof te strijken en zal dus tenslotte verzadigd ontwijken. Dit systeem vindt toepassing o.a. bij de spiritusindustrie.De bij de alcohol-bereiding en de aardolie-splitsing gebruikte methode is de continue gefractionneerde D. door middel van fractionneeropzetten of fractionneercolonnes. Voert men een damp van twee vloeistoffen met uiteenlopend kookpunt door een dergelijke verticale buis, dan zal op elk punt een klein gedeelte condenseren. De resterende damp wordt steeds rijker aan vluchtige stoffen en ten slotte zal een kleine hoeveelheid van de vluchtigste stof of het vluchtigste mengsel bovenaan worden afgevoerd. Het condenserende deel, dat naar de destillator terugloopt, wordt opnieuw verwarmd.