Kristi Gansner-Lotte

Gansner&Lotte

Gepubliceerd op 02-02-2015

wijnmaken

betekenis & definitie

Wijnmaken is het veranderen van druivensap in wijn. Dit gebeurt grotendeels vanzelf door gistcellen die de suikers omzetten in alcohol. Om het resultaat te beïnvloeden controleert de wijnmaker dit proces nauwkeurig.

De wijnmaker maakt van most van druiven door ze te kneuzen en/of te persen. Sommige wijnen hebben een ras als basis maar vaak gebruikt men een assemblage van meerdere druivenrassen om zo de verschillende eigenschappen te combineren. Vervolgens worden de suikers door vergisting omgezet in alcohol en koolzuurgas. Bij rode wijnen gisten de schillen van de druif mee omdat in de schil de kleurstof zit. Bij witte wijnen gisten de schillen niet mee. De druiven voor witte wijn worden meteen geperst en daarna gegist. Druiven voor rode wijnen worden tijdens of na de gisting geperst. Nadat de wijn gemaakt is volgt een periode van rijping. Dit kan variëren van enkele weken tot meerdere jaren. De rijping heeft een belangrijke invloed op de smaak.