Sneeuw betekenis & definitie

Sneeuwbuien ontstaan vaak in koude lucht uit het poolgebied. Natte sneeuw verdwijnt vaak snel, maar droge sneeuw kan langere tijd blijven liggen.

Sneeuwvlokken kunnen het aardoppervlak bereiken als de gehele luchtlaag waar de vlokken doorheen moeten, een temperatuur heeft van rond of beneden het vriespunt. Als de temperatuur tijdens de hele val onder het nulpunt ligt, valt er 'droge' sneeuw. Bij weinig wind dwarrelt deze sneeuw. Meestal blijft deze droge sneeuw liggen. Bereiken de sneeuwvlokken op enkele honderden meters een temperatuur boven nul graden, dan smelten de vlokken deels en ontstaat 'natte' sneeuw. Natte sneeuw dwarrelt veel minder en verdwijnt meestal gelijk. Alleen bij veel natte sneeuw in korte tijd, kan de sneeuw tijdelijk blijven liggen. Dit gebeurt vooral op gras, daken en auto's.

Sneeuwbuien ontstaan vaak in koude lucht, afkomstig van de noordelijke breedten (uit het poolgebied). Vooral als die lucht op grote hoogte in de atmosfeer zeer koud is, kunnen flinke buien ontstaan. Het relatief warme water van de Noordzee vormt een extra voedingsbron voor de buien. De invloed van het zeewater is het grootst wanneer de lucht aangevoerd wordt over het zeegebied tussen IJsland en Scandinaviƫ. De lucht legt dan een lange weg over zee af. Op satelliet- en radarbeelden zijn lange buienstraten te zien waarin de buien zich clusteren.

Gepubliceerd op 14-06-2016