Buien betekenis & definitie

Een bui duurt meestal maar kort, in het algemeen minder dan een uur. Is er sprake van regen, dan houdt de neerslag langer aan.

In weerberichten wordt meestal onderscheid gemaakt tussen buien en regen. Een enkele bui duurt meestal maar kort, in het algemeen minder dan een uur. Wordt voor langere tijd regen verwacht uit een min of meer gesloten wolkendek of door een clustering van buien dan wordt gesproken van regen.

Het voornaamste verschil tussen buien en regen is niet alleen dat het af en toe droog is, maar ook dat de zon zich tussen de buien door kan laten zien. Buien onderscheiden zich ook door grotere wisselingen in neerslagintensiteit. In het algemeen zal het uit een buienwolk of bij een clustering van buien minder gelijkmatig en vaak harder regenen dan uit een gesloten wolkendek. Wanneer een gebied met neerslag overtrekt, komt het vaak voor dat het eerst een tijd onafgebroken regent en er daarna buien vallen. Een weerbericht waarin staat: eerst regen, later buien is dus goed mogelijk. Die buien kunnen zich clusteren, waardoor het ook dan soms wat langer kan regenen. De intensiteit van de neerslag is soms wat groter en dan weer wat minder.

In zware buien, vooral wanneer ze vergezeld gaan van onweer, komen vaak plotselinge en heftige verschijnselen voor zoals windstoten, valwinden, zware regen of hagel. Bij hevige buien of wanneer buien gevaar kunnen gaan opleveren voor het verkeer of de watersport, worden extra waarschuwingen gegeven voor onweer, zware regen met wateroverlast of windstoten. Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten als windsnelheden mogelijk zijn van meer dan 75 kilometer per uur.

Gepubliceerd op 13-04-2016