Gepubliceerd op 12-05-2017

Ondernemingen

betekenis & definitie

We kunnen ondernemingen op de volgende manieren indelen:

A. Naar de soort goederen:

Primaire sector, landbouw, bosbouw, visserij.

Secundaire sector, alle industriële bedrijven.

Tertiaire sector: de commerciële dienstverlening: banken, verzekeringsmaatschappijen, detailhandel, horeca, vervoersmaatschappijen enzovoort.

Kwartaire sector: de niet-commerciële dienstverlening: bejaardenzorg, onderwijs, maatschappelijk werk enzovoort.

B. Naar eigendom:

Particuliere bedrijven: met particulieren als eigenaars en als doel het maken van winst.

Gemengde bedrijven: met de overheid en particulieren als eigenaars en als doel het maken van winst. Voorbeelden: KLM en de Gasunie.

Overheidsbedrijven4, met de overheid als eigenaar. Ze worden verdeeld in openbare nutsbedrijven, zoals gasen elektriciteitsbedrijven, waarbij het maken van winst niet wenselijk wordt geacht en bedrijven die wel streven naar het maken van winst, zoals DSM en DNB. De PTT is sinds kort van een overheidsbedrijf veranderd in een particulier bedrijf.

C. Naar grootte:

Hier berust de indeling op:

Omzet, zoals in de handelsbedrijven Oppervlakte, bijvoorbeeld bij landbouwbedrijven Aantal werknemers, bijvoorbeeld in de industrie Toegevoegde waarde, waarbij wordt gekeken naar de bijdrage van de bedrijven in de totale nationale produktie.

D. Naar juridische vorm:

Eenmanszaak, het bedrijf bezit geen rechtspersoonlijkheid. De eigenaar is met zijn vermogen (zowel zakelijk als privé) aansprakelijk voor de eventuele schulden van het bedrijf.

Vennootschap onder firma4, het bedrijf bezit geen rechtspersoonlijkheid. Twee of meer personen hebben samen de leiding over het bedrijf en zijn met hun vermogen hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Commanditaire vennootschap: Hierbij is er een scheiding aangebracht tussen de leiding en de geldverschaffers. De beherende vennoten hebben de leiding in het bedrijf en zijn met hun hele vermogen aansprakelijk voor eventuele schulden. De stille (of commanditaire) vennoten zijn slechts aansprakelijk voor het bedrag van deelname. Ze hebben recht op een deel van de winst, maar hebben geen bevoegheid in het beheer van het bedrijf. Besloten vennootschap (BV): Dit is een rechtspersoon, dat wil zeggen dat de bezittingen en de schulden zijn gescheiden van de eigenaars. De eigenaars zijn slechts aansprakelijk voor het bedrag van hun deelname. Het eigen vermogen is in aandelen verdeeld die op naam staan en meestal in besloten kring verhandeld worden.

Naamloze vennootschap (NV): Dit is eveneens een rechtspersoon. Het eigen vermogen is verdeeld in aandelen die vrij verhandelbaar zijn. Bij kleine NV’s wordt de leiding door de aandeelhouders benoemd, bij grotere NV’s door de Raad van Commissarissen. Coöperatie: De aansprakelijkheid van de leden van een coöperatie kan op verschillende manieren geregeld zijn. De meest voorkomende vorm is de Uitgesloten Aansprakelijkheid (UA), waarbij de leden slechts aansprakelijk zijn voor het bedrag van hun deelname.