Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 08-01-2020

Yoghurt

betekenis & definitie

een soort zure dikke melk met aangenaam aroma en een lekkeren frisschen zuren smaak. Het dik en zuur worden wordt veroorzaakt door erin gebrachte melkzuurbacteriën, waarvan de voornaamste is: bacterium bulgaricum of Yoghurtbacterie.

Y. wordt beschouwd als een gezond en licht verteerbaar voedsel, vooral voor kinderen, zieken en zwakken; het schijnt een gunstigen invloed te hebben op omzettingen in het darmkanaal, wat wordt toegeschreven aan de bact. bulgaricum, die daar andere minder gewenschte microörganismen vernietigt. Sinds eeuwen vormt y. een geliefkoosd voedsel in de Balkanstaten, Voor-Azië, N.O.

Afrika. Het land van oorsprong is Bulgarije.De bereiding is als volgt: in een flesch van ½ l inhoud wordt 20 cm3 Yoghurtcultuur van den vorigen dag gedaan; de flesch wordt dan aangevuld met goed gepasteuriseerde melk, die na het pasteuriseeren is afgekoeld tot 45° C, daarna wordt goed gemengd en wordt de flesch afgesloten; ong. 2 uur laat men deze staan in een waterbad van 43-45° C. De melk moet dan gelijkmatig dik zijn; deze wordt vervolgens afgekoeld door koudwateromspoeling en koel bewaard.

Y. wordt evenals karnemelk gedronken, zuur of met suiker, met limonade, aardbeien en suiker, gekruimelde beschuit en bruine suiker.

Definitie, eischen, enz. zijn voor Ned. vastgelegd in het Melkbesluit (Stbl. 1929, nr. 43, art. 9).