2019-11-18

Yoghurt

Yoghurt is een zuivelproduct dat wordt geproduceerd door het fermenteren van melk. Bij dit proces worden onschadelijke melkzuurbacteriën toegevoegd, die yoghurt de kenmerkende zure smaak meegeven. Het woord is afgeleid van het Turkse 'yoğurt' of 'jugurt', een samenvoeging van twee woorden die zoveel als 'dik' en 'kneden' betekenen. Yoghurt wordt al meer dan 4.000 jaar gegeten. Van het product bestaan verschillende varianten, die onder meer kunnen worden onderscheiden door hun fermentatietemper...

2019-11-18

yoghurt

Zuurachtig dik melkproduct en oorspronkelijk afkomstig uit Bulgarije, waar het verkregen werd door gisting van de, door koken ingedikte koe- of schapenmelk. In West-Europa wordt yoghurt verkregen met behulp van speciaal voor dit doel gekweekte yoghurtbacteriën Komt in Nederland, al naar gelang de bereiding, in diverse soorten en smaken voor, te weten: a. Yoghurt b. Bulgaarse yoghurt c. Magere yoghurt d. Tapte-yoghurt e. Volle yoghurt f. Vruchtenyoghurt ​

2019-11-18

yoghurt

dikvloeibaar en zurig melkproduct dat wordt genuttigd als drank of (na)gerecht, of gebruikt als ingrediënt bij de bereiding van andere gerechten; ook: een bepaalde hoeveelheid (beker, pak, potje) yoghurt

2019-11-18

yoghurt

yoghurt - zelfstandig naamwoord uitspraak: jog-gert 1. dik, vloeibaar, wit melkproduct dat zurig smaakt ♢ we eten yoghurt als toetje Zelfstandig naamwoord: jog-gert de yoghurt het yoghurtje

2019-11-18

YOGHURT

YOGHURT, een drank der Bulgaren uit gekookte schapen- en buffelmelk, gezuurd met schapenleb; het bezit eene sterk diuretische werking, voorkomt auto-intoxatie en verhoogt de virulentie der colibacillen.

2019-11-18

yoghurt

yoghurt - Zelfstandignaamwoord 1. een lichtzuur, lobbig zuivelproduct De yoghurt was, doordat hij in de zon gestaan had, helemaal zuur geworden.

2019-11-18

Yoghurt

Yoghurt - zie JOGHURT.

2019-11-18

Yoghurt

Yoghurt is een Turksch of Bulgaarsch melkpraeparaat, dat in de laatste jaren over geheel Europa bekendheid heeft gekregen. De bekende physioloog Metschnikoff heeft indertijd de aandacht op dit praeparaat gevestigd. Volgens zijn onderzoekingen zijn het twee microorganismen, die hier werkzaam zijn nl. Bacillus Bulgaricus en Streptoccocus lacticus. Het voordeel van hun aanwezigheid bestaat hierin, dat deze twee soorten een omzetting in de melk teweegbrengen, waardoor de vertering zeer vergemakkelij...

2019-11-18

yoghurt

yoghurt - v., licht verteerbaar melkpreparaat, ontstaan doorgisting.

2019-11-18

Yoghurt

is een melkproduct van Bulgaarsen oorsprong. Daar heet het echter podkwassa. Het wordt verkregen door melk in te koken, tot ze dik wordt en die dan bij een temperatuur van 40—50° C. enkele (5—7) uren te laten staan onder toevoeging van zogenaamd Yoghurt-ferment of wat yoghurt van den vorigen dag. Hierdoor wordt de melk licht verteerbaar, terwijl de yoghurtbacteriën de soms schadelijke bacteriën in de ingewanden overvleugelen en zo bijdragen tot instandhouding van de mee...

2019-11-18

yoghurt

v. (Turks yahoerht), licht verteerbaar zuur melkgerecht (ontstaan door gisting na toevoeging v. d. giststof maya, die de kaasstof in reeds halfverteerde toestand brengt).