Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 16-10-2019

Noteering van koersen

betekenis & definitie

In Nederland De n. der koersen, waartegen tijdens den officieelen beurstijd ter Amsterdamsche Effectenbeurs geboden, gelaten of gedaan is (→Beurs), geschiedt in den regel in procenten van de nominale waarde der stukken. Voor stukken zonder of met een geringe nominale waarde geschiedt de n. in →eensgevend geld.

Deze officieele n. is de volgens de ambtelijke voorschriften van de Vereeniging voor den Effectenhandel tot stand gekomen n. en wordt opgenomen in de Prijscourant van de Vereeniging voor den Effectenhandel. De n. van vóór of na de officieele beursuren (→Nabeurshandel) tot stand gekomen koersen of van de koersen van niet officieel ter beurze verhandelbare stukken geschiedt onderhands, d.i. zonder officieel toezicht en biedt daardoor niet de waarborgen eener officieele n.

Voor stukken, waarin zoowel contant als op termijn wordt gehandeld, heeft men te onderscheiden tusschen contante en termijnnoteering. →Termijnhandel.Voor den wisselhandel geschiedt in Ned. dagelijks de officieele n. op grond van het bepaalde in art. 156 W. v. K. ter goederenbeurze van Amsterdam en van Rotterdam (→Beurs). De niet officieele of onderhandsche n. van wisselkoersen geschiedt door vrijwel alle banken en makelaars op grond der door henzelf waargenomen afdoeningen. Huysmans.

In België De n. van aandeelen geschiedt op alle Belg. beurzen in eensgevend geld. Alleen de n. van staatspapier en van sommige andere effecten met vaste rente geschiedt in procenten.

De officieele n. komt tot stand onder toezicht van de Beurscommissie, opgericht krachtens art. 63 van het W. v. K. Voor den wisselhandel geschiedt ze dagelijks op grond van de bepalingen van art. 62 W. v. K. op de effectenbeurs te Brussel en te Antwerpen.

< >