Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 22-07-2019

Handelsregister

betekenis & definitie

Handelsregister - register, waarin de voornaamste gegevens betreffende handelszaken worden ingeschreven.

In Ned. is het h. en de inschrijving daarin geregeld bij de Handelsregisterwet 1918, Stbl. 493. Het wordt gehouden door de vsch. Kamers van Koophandel en Fabrieken, bij welke het door eenieder kosteloos kan worden ingezien. De inschrijving van een handelszaak geeft den eigenaar of de eigenaren aan, den aard van het bedrijf, den handelsnaam, de plaats van vestiging van hoofdkantoor en event. filialen, bevat gegevens omtrent gemachtigden, het in de zaak gestoken kapitaal, en wat overigens voor derden van belang is. Derden te goeder trouw mogen in het algemeen op deze gegevens afgaan, terwijl het opzettelijk doen van een onjuiste of onvolledige opgave van gegevens strafbaar is gesteld. Ariëns. In België werd het handelsregister ingesteld door de wet van 30 Mei 1924, ten uitvoer gelegd door K.B. van 10 Mei 1927. Zij legt aan de kooplieden en handelsvennootschappen een dubbele verplichting op:

1° zich te laten inschrijven in het h., een speciaal register gehouden ter griffie van elke rechtbank van koophandel;
2° op alle stukken, die zij in hun handel gebruiken, den zetel te vermelden van de rechtbank, bij dewelke zij hun inschrijving genomen hebben, en het nummer van die inschrijving.

Het h. vermeldt, wat de kooplieden betreft:

1° hun naam, voornamen en woonplaats;
2° de plaats en de dagteekening hunner geboorte;
3° hun nationaliteit;
4° den handelsnaam hunner firma;
5° den aard van hun bedrijf;
6° het adres der hoofdzaak, filialen en bijkantoren;
7° de huwelijksvoorwaarden;
8° de dagteekening van de machtiging tot handel drijven, zoo het een gehuwde vrouw of minderjarige geldt.

Voor de handelsvennootschappen vermeldt het h.:

1° den naam, voornamen, datum en plaats van geboorte, alsook de nationaliteit van de personen, met het beheer der vennootschap belast;
2° den handelsnaam der vennootschap, de plaats van vestiging en den datum, waarop zij hare handelsverrichtingen heeft begonnen;
3° het doel, voor hetwelk zij is opgericht;
4° het adres der hoofdzaak, filialen en bijkantoren;
5° de namen en voornamen van de volmachtdragers;
6° de dagteekening en het nummer van het Staatsblad, waarin de akten der vennootschap werden gepubliceerd. In desvoorkomend geval moeten eveneens ingeschreven worden de vonnissen of arresten, die uitspraak doen over aanstelling van een gerechtelijken raadsman, echtscheiding, scheiding van tafel en bed, gecontroleerd beheer, accoord tot voorkoming van faillissement, faillissement, enz.

Het h. is openbaar en kan door iedereen geraadpleegd worden.

Lit.: Fredericq, Het h. (Rechtsk. Tijdschr. 1926).

Rondou.