Buizenpost - is een installatie voor de overbrenging van kleinere voorwerpen, meer speciaal brieven, schriftelijke mededeelingen enz., tusschen de verschillende bedrijfsafdeelingen. Zij bestaat uit een buisverbinding waardoor, door middel van een exhauster, met perslucht of zuiging, de voorwerpen worden verplaatst.
Bij de enkelvoudige buisverbinding kan slechts gelijktijdig in één richting van de installatie worden gebruik gemaakt. Door middel van een lampje, dat zich ontsteekt wanneer een voorwerp in de buis wordt gebracht en dat ophoudt te branden wanneer het voorwerp de buis verlaat, wordt aangegeven, dat de verbinding in gebruik is. Bij de dubbele verbinding (twee buizen) kan tegelijkertijd van de installatie in beide richtingen worden gebruik gemaakt. De verbinding van meerdere afdeelingen onderling wordt tot stand gebracht door een centrale, waarheen alle voorwerpen eerst gaan en van waaruit ze verder worden verzonden. Natuurlijk kunnen ook bepaalde afdeelingen direct met elkaar in verbinding staan.
Tusschen meerdere afdeelingen kan de directe verbinding worden verkregen door een wisselsysteem. Daarbij worden dan 6 tot 10 afdeelingen op één ringleiding aangesloten. De uitwerping der voorwerpen geschiedt door middel van wissels, die in werking worden gesteld ófwel door een drukknopsysteem, ófwel door het aan draaien op een nummerschijf, ongeveer op de wijze als bij de automatische telefoon, van het nummer van de betreffende afdeeling, ófwel door een op de transportbussen aangebrachte rem, die, door haar op de bus in te stellen op het nummer van een afdeeling, haar daar tegenhoudt en uitwerpt. Er bestaan ook installaties, waarbij de te verzenden schriftelijke mededeelingen niet in bussen worden gedaan.
Toepassing: In bedrijven waar het noodig is, dat de verschillende afdeelingen snel en eenvoudig met elkaar in verbinding staan, zooals bijv. in hotels (keuken en restaurant), banken (uitbetalingsloketten en boekhouding), warenhuizen met centrale-kassa; dagbladdrukkerijen (redactiebureaux en zetterij). Lit.: Schulze-Manitus, Nahtransport (1927).
“C. Janssens.
”