Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-04-2019

Bronchoscopie

betekenis & definitie

Bronchoscopie - (tracheobronchoscopie) noemt men de door G. Killian, destijds professor in de rhinolaryngologie te Freiburg i. Br., in 1897 uitgevonden methode, om de luchtpijp en haar vertakkingen van binnen te bezichtigen en vreemde voorwerpen uit dit gebied te verwijderen; verder om kleine operaties op dit terrein te verrichten of medicamenten in te brengen.

Het instrument, dat Killian met behulp van zijn leerling Brünings hiervoor heeft uitgedacht, heet bronchoscoop, of electroscoop van Brünings. Deze bestaat uit een buis, waaraan een electrisch verlichtingsapparaat met spiegel en lens bevestigd is. Door deze buis kan een tweede, zoogenaamde binnenbuis worden geschoven. Speciale instrumenten worden dan hierdoor gebracht, om de vreemde voorwerpen te verwijderen of de operaties uit te voeren. Verder worden bij een bronchoscopie door de buizen wattedragers of een slijmpomp ingevoerd en ook wel een spray-instrument.

Later werd aan de electroscoop nog een inrichting aangebracht, om het strottenhoofd van buiten af naar achter te drukken, om zoo de buis beter te kunnen invoeren (tegendruk instrument).

Het invoeren van het instrument geschiedt meestal door den mond (bovenste bronchoscopie, bronchoscopia superior) of door een opening, gemaakt in de luchtpijp (onderste bronchoscopie, bronchoscopia inferior). Het onderzoek, eventueel behandeling, kan zoowel onder plaatselijke gevoelloosheid als onder narcose geschieden. Bij het eerste kan de patiënt liggen of zitten.Voor het bezichtigen van het bovenste gedeelte van den luchtweg heeft een Nederlander, dr. H. Struycken, een instrument bedacht, de laryngoscoop. Dit instrument bestaat uit een handvat met een mondlepel en verlichtingsapparaat. Verder kan in dit verband nog worden genoemd de zoogenaamde directoscoop van Hasslinger, welke hetzelfde doel beoogt als de laryngoscoop.

De belichting bij den electroscoop geschiedt door een electrische lamp met spiegel en lens, geplaatst buiten de kijkbuis. Een zelfde principe, echter met andere plaatsing van lamp en spiegel ten opzichte der kijkbuis, heeft Hasslinger in zijn bronchoscoop aangebracht. Een geheel andere belichting wordt bij de bronchoscoop van Chevalier-Jackson toegepast. Hierbij bevindt zich aan het distale einde der buis een klein electrisch lampje. Dit is dus vlak bij de plaats, die bekeken moet worden. “Nelissen