Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 21-03-2019

Arrest

betekenis & definitie

Arrest - (Ned. Recht).

1° zie Beslag, zie Rechtspraak.
2° Beslissing van een der hoogere rechterlijke colleges (Gerechtshof of Hooge Raad). zie Vonnis.
3° (Militair Strafrecht). Aanduiding voor de vrijheidsstraf, die voor het begaan van krijgstuchteiijke vergrijpen aan militairen wordt opgelegd. De Wet op de Krijgstucht onderscheidt: licht, verzwaard en streng arrest. Deze volgorde geeft tevens de zwaarte der strafsoorten aan.

Het streng arrest mag nooit worden opgelegd aan minderjarigen, die den leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt. E. Lamers(Belg. Recht)

1° Beslissing van de Hoven van beroep, de Hoven van Assisen, het Hof van verbreking. Zie Vonnis.
2° (Mil.) Straf die een militair wordt opgelegd wegens overtreding van het tuchtreglement. Voor officieren: eenvoudig en streng arrest; voor lagere gegradueerden: arrest in het kwartier, in de kamer en in de milit. gevangenis; voor de manschappen arrest in het kwartier, in de politiekamer en cachot. De met arrest in het kwartier of in de kamer gestrafte militair mag resp. kwartier of kamer slechts verlaten ter oorzake van dienst. Gehuwden moeten voor en na den dienst in hun woning aanwezig zijn.

Arrest in de politiekamer is opsluiting in de provoost vanaf de taptoe tot het morgenappèl. Door het streng arrest wordt de officier van allen dienst ontslagen en mag hij zijn woning niet verlaten. De met gevangenis en cachot gestrafte militairen worden eveneens vrijgesteld van dienst en opgesloten in de provoost. V. Coppenolle