Katholicisme encyclopedie

Prof. dr. J.C. Groot (1955)

Gepubliceerd op 02-01-2020

LECTUURVOORZIENING

betekenis & definitie

onder de Katholieken in NEDERLAND heeft als overkoepelend orgaan Het Katholiek Lectuurcentrum (K.L.C.), opgericht 30 Juni 1954, waarin met behoud van eigen zelfstandigheid de organisaties zetelen, die op het terrein van de lectuur een taak hebben: de Bond van Rooms-Katholieke Openbare Leeszalen en Boekerijen in Nederland, de Katholieke Centrale Vereniging voor Lectuurvoorziening in Nederland, overkoepelend orgaan van de Provinciale Katholieke Centrale Verenigingen voor Lectuurvoorziening (K.C.V.L.), de Rooms-Katholieke Nederlandse Boekhandelaren en Uitgeversvereniging „Sint Jan” en de Stichting Informatie Dienst Inzake Lectuur (I.D.I.L.). Behalve deze organisaties zetelen in het K.L.C. ook de katholieke standsorganisaties, de Katholieke Actie, de Katholieke Jeugdraad en de katholieke onderwijsorganisaties.

Onder de K.C.V.L. vallen: 100 Vincentiusbibliotheken, 1800 schoolbibliotheken, 855 parochiebibliotheken. Het orgaan van de K.C.V.L. is Mens en Boek.De Boekverkoop. Van de 1400 door de Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels erkende boekhandelaren zijn er 240 katholiek; Nederland telt ca. 50 katholieke uitgevers. De katholieke boekhandelaren en uitgevers zijn georganiseerd in de R.K. Nederlandse Boekhandelaren en Uitgeversvereniging „Sint Jan”. Het orgaan van Sint Jan is Boek en Leven. Sint Jan heeft zich o.a. verdienstelijk gemaakt door het verzorgen van volledige katholieke boekencatalogi, door de organisatie van een katholieke boekenweek „Boeken bewegen de wereld”, door het initiatief tot een eigen katholieke vakcursus, die thans in samenwerking met de K.C.V.L. tot stand is gekomen, en tot het sociologisch-sociografisch lectuuronderzoek, dat door het Katholiek Sociaal Kerkelijk Instituut wordt uitgevoerd.

Voorlichting. Om de Katholieken op het gebied der lectuur voor te lichten werd in 1937 opgericht de Informatie Dienst Inzake Lectuur. Doel is alle in het Nederlands verschijnende boeken (behalve school- en technische boeken) te testen op morele, intellectuele en aesthetische waarde. Bij de I.D.I.L. is thans ook aangesloten de Keurraad voor Jeugdlectuur.

In VLAAMS BELGIË zijn de katholieke uitgevers en boekhandelaren niet afzonderlijk georganiseerd. De neutrale Vereeniging ter Bevordering van het Vlaamsche Boekwezen groepeert de uitgevers en boekhandelaren zonder onderscheid van opinie. Zowel de Vlaamsche Uitgeversbond als de Boekverkopersbond zijn — als organisme — bij de hoger genoemde vereniging aangesloten. Deze publiceert tweemaal per maand de periodiek Tijdingen en jaarlijks Het Boek in Vlaanderen. De katholieke lectuurvoorlichting geschiedt door het algemeen Nederlands critisch-bibliografisch maandschrift de Boekengids, opgericht in 1923. Naast leidinggevende bijdragen, literaire kronieken en nieuws uit de literaire wereld behelst het iedere maand 150 a 200 boekbesprekingen, waarin de lezers worden ingelicht over de morele, ideologische, aesthetische en wetenschappelijke waarde van de in het Nederlands verschijnende publicaties.

Uit deze ontginningsarbeid groeide het encyclopaedische standaardwerk Lectuur-Repertorium, waarvan een definitieve driedelige heruitgave (3250 blz. druk) verscheen in 1952—1954. Boekengids en Lectuur-Repertorium behoren tot de verwezenlijkingen van het A.S.K.B. (Algemeen Secretariaat voor Katholieke Boekerijen), dat in 1922 gesticht werd door de priester Joris Baers. Onder impuls van het A.S.K.B. kwam ook tot stand het A.V.K.B. (Algemeen Verbond van Katholieke Boekerijen), dat ca. 1300 katholieke openbare bibliotheken groepeert en in samenwerking met het A.S.K.B. de belangen van de openbare bibliotheken behartigt. Door haar publicaties Boekengids, Spoedinlichtingen en Keurfiches speelt het A.S.K.B. een leidende rol bij de lectuurvoorziening in Vlaanderen. In Wallonië wordt op een minder intensieve wijze leiding verstrekt door de „Fédération des bibliothèques catholiques” en door het tijdschrift Revue des Auteurs et des Livres.