Zowel de huizen aan de noordzijde als de zuidzijde van de Groenewoudseweg hebben in de loop der jaren een ander huisnummer gekregen.
Allereerst de zuidzijde.
Toen in 1912 het eerste twee huizen werden gebouwd in de knik van de weg, kregen die huizen de nummers 301 en 303 (ook nog de huidige nummers). Als je naar het oosten keek richting Groesbeekseweg zag je alleen maar een groot open veld met in de verte de uitspanning Groenewoud. Alleen de Driehuizerweg (Heyendaalseweg) doorkruiste dat open terrein.Waarom 150 oneven nummers open laten? Op de onbebouwde weg vanaf de uitspanning kon men geen 150 huizen bouwen, daarvoor is het stuk niet groot genoeg. Dacht men misschien aan bovenwoningen zodat je ruimte moest bewaren voor de nummering? Het eerste gebouwtje vanaf café Groenewoud kreeg eind jaren ’20 het nummer 59. Dat was de kleedkamer behorend bij het sportveld! De eerste woning (nu hoek Willem Schiffstraat) droeg nummer 61. Was het omdat men dacht ooit het tussengelegen sportveld te bebouwen? In 1959 maakt het sportveld (Union-voetbal) plaats voor de opleiding voor onderwijzers, het witte gebouw Peter Kanis, later Pabo Groenewoud. Kort daarvoor, ergens tussen 1955 en 1959, werden de gietijzeren huisnummer-bordjes door de gemeente vervangen door nieuwe plaatjes. Het witte gebouw kreeg 1-3, het hoekhuis op de Schiffstraat no 5. Alle huizen op de Groenewoudseweg werden met 60 verlaagd in nummer, tot aan de J.P.Coenstraat (nu Prof. Bellefroidstraat). De huizen voorbij de noodwoningen (nu voorbij de GGD) behielden hun oude nummers, te beginnen met 281.
De noordzijde.
Alleen de huizen tussen de huidige Prof. Molkenboerstraat en de eerste studentenflats hebben een nummerwijziging ondergaan. In 1940 droeg het hoekhuis aan de Molkenboerstraat nog huisnummer 154. Het hoekhuis Groenewoudseweg/Heyendaalseweg droeg ook in 1940 nummer 32. Heeft men ook hier speling willen houden voor een aantal huizen op de plaats waar nu de kerk staat? (32 -154 dat zijn 122 nummers, zijnde 61 woningen met een even nummer). Na de bouw van de kerk in 1951 heeft men dit gapende gat in de nummering ongedaan gemaakt: hoek Molkenboerstraat werd nummer 36 i.p.v. 154. Op alle aanpalende huizen werden de gietijzeren bordjes vervangen: 118 cijfers lager. In het adressenboek van Nijmegen 1955 zijn nog de oude nummers te vinden, in het boek van 1959 de nieuwe. In die 3 tussenliggende jaren moet de verandering dus zijn doorgevoerd.
Heeft iemand nog een dergelijk historisch oud gietijzeren nummerbordje aan de gevel hangen? (of op zolder?)
Foto
Op de beeldbank Van het Regionaal Archief Nijmegen staan enkele foto’s van de Groenewoudseweg, meestal zonder huisnummer. De hier gekozen foto is daarop en uitzondering. Ik neem de tekst over zoals die geschreven staat bij deze foto uit 1950. Foto en tekst zijn tussen 1990 en 2010 op de beeldbank geplaatst. Interessant vind ik de kleine bewoners-geschiedenis die hier geschreven staat, een facet dat in dit boekje niet of nauwelijks aan de orde komt.Groenewoudseweg 1950
( tekst bij de foto is overgenomen van de beeldbank – regionaal archief))
Het huis met de vlag is huisnummer 168. Het heeft nu (na een omnummering van vermoedelijk tientallen jaren geleden) huisnummer 50. Links van de familie Van Dreven (nummer 168) woonde in die tijd, 1950, de familie Duives die hun huis met winkelpand (tricotage) op de hoek van de Lange Burchtstraat en de Oude Stadsgracht in vlammen hadden zien opgaan.
Internet, Regionaal Archief Nijmegen/ beeldbank (Groenewoudseweg en locatie)