Jos Beke

"Groenewoudseweg -Van kerk tot brug en terzijde"

Gepubliceerd op 31-05-2017

GGD

betekenis & definitie

“Is het de minister bekend dat de afhandeling van klachten over huiselijk geweld en kindermisbruik nog steeds niet goed functioneert op de GGD Zuid- Gelderland?”. Deze vraag - ik geef hem naar zijn strekking weer - werd op 21 november 2016 gesteld door Nine Kooiman (SP). Zo’n vraag komt terecht op een van de GGD-burelen in onze straat en wel op de afdeling ‘Veilig Thuis’. Dat is het advies- meld- en hulpadres voor huiselijk geweld en kindermisbruik in de regio Zuid-Gelderland dat globaal het gebied betreft tussen Millingen en Tiel.

Het is één van vele afdelingen binnen de GGD. De bekendste staan op een bord vóór het gebouw vermeld zoals: vaccinatie, inenting, TBC-controle bij vluchtelingen, ambulancedienst. Op de site van de GGD staan ze allemaal genoemd waaronder een aantal die bij mij niet of nauwelijks bekend zijn.
Wat doen al die mensen in het gebouw in onze straat?
Er is de afdeling Volwassenen en Ouderen (- een wat vreemde benaming, vind ik- ) die half september 2016 is gestart met de gezondheidsmonitor, een bevolkingsonderzoek naar de gezondheid van personen vanaf 19 jaar. Er worden 45.000 vragenlijsten uitgezet. In 2012 is dat onderzoek ook uitge-voerd; over 4 jaar herhaalt zich dat onderzoek. De gegevens die dit onderzoek oplevert is van groot belang voor het te voeren gezondheidsbeleid van Rijk en Gemeente.
Klikkend in de rubriek taakvelden vond ik de afdeling Piercing en Permanente make-up (tatoeages). Je vindt er een lijst met adressen die door de GGD geïnspecteerd zijn op de hygiëne in de salon.
Permanente make-upDie salons hebben een vergunning nodig die verstrekt wordt door de GGD.
Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt bij de afdeling Milieu met de ‘Atlas leefomgeving’. Dat is een website met kaarten en andersoortige informatie over de woonomgeving met thema’s als luchtkwaliteit, groengebieden, veiligheid e.d. Ik heb eens ingetypt ‘fijnstof’ en ‘Groenewoudseweg’. Ik wilde wel eens weten hoe ‘vuil’ onze straat was. Maar de site gaf me geen nauwkeurig antwoord. Kennelijk is de vraag te veel gericht op een te klein gebied.
Vóór het gebouw is een trap naar de benedenverdieping. Die leidt o.a. naar de poli Seksuele Gezondheid. Onderdeel van deze afdeling is de sub-afdeling ‘Sexting’. Bij de verhuizing van de GGD in 1982 van de Jorisstraat naar de Groenewoudseweg was deze afdeling er nog niet.
Maquette van de Brandweer en GGD 16 aug 1973Jongeren in deze tijd gebruiken veelvuldig de digitale media voor het versturen van berichten, foto’s en video’s. De GGD doet onderzoek en geeft voorlichting en begeleiding waar het gaat om seksueel getinte digitale communicatie. Tevens functioneert de GGD ook hier als meldpunt. Je kunt contact zoeken met naam en toenaam of anoniem. In 1978 somt de Gelderlander - in een artikel over de nieuw te bouwen GGD – op wat de GGD voor taken heeft: dat zijn de oude taken als bedrijfsgeneeskunde, sociale geneeskunde, ambulancedienst, bevolkingsonderzoek, en daar komen nu in 1978 nieuwe bij: de jeugdgezondheidsdienst (schoolarts, schooltandarts en kleuter-tandverzorging (recentelijk nog genoemd ‘Mondzorg voor kids’). In de loop van de afgelopen 35 jaar zijn er taken verdwenen, andere bij gekomen. Verdwenen zijn o.a. de schoolarts en de schooltandarts. De ‘Mondzorg voor Kind’ is in oktober 2016 eveneens verhuisd naar de Radboud UMC. Maar bv de afdeling seksuele gezondheidszorg is sterk uitge-breid. Veranderende tijden, veranderende diensten.
Er is in de jaren ’70 een heftige discussie gevoerd over het nieuwe gebouw van de GGD. Vooral toen bleek dat het gebouw groter moest worden door de toevoeging van nieuwe taakvelden. Het ging om de vestigingsplaats, om het samen-gaan in één gebouwencomplex van GGD en Brandweer, om de massaliteit van het ontworpen gebouw, over de te verwachten onbeheersbare verkeers-toename, over het lawaai van de sirenes. De buurt protesteert, en niet alleen de bewoners van de Heyendaalse weg en zijstraten, ook de Groenewoudseweg laat zich nadrukkelijk horen op een tumultueuze hoorzitting op het NSG aan de Van Cranenborghstraat.
“Ik woon hier nu al 20 jaar en nu komt recht tegenover mij dat gebouwen-project. Het leef- en woongenot zal sterk achteruit gaan. Ik zie mij gedwongen te gaan verhuizen”.(de Gld 1977,
24 febr.)
Er wordt gedreigd met een bezwaarschrift bij de Raad van Staten. Het gevolg zou zijn dat er enorme vertraging in de
bouw zou ontstaan.
Die vertraging kwam er toch, maar van afstel kon geen sprake zijn. De omwonenden stelden nog voor de mogelijkheid te onderzoeken de GGD elders te bouwen. Maar volgens wet-houder Benjamin gaat dat erg ‘in de papieren’ lopen. ‘De bouwtekeningen zijn gemaakt, de beoogde samenvoeging van brandweer en GGD in één gebouwencomplex maakt het mogelijk de chauffeurs in te zetten voor beide diensten en een terrein dat centraal in Nijmegen ligt is niet te vinden.’ Tot burgemeester De Graaf meldt dat wegens technisch problemen de bouw van de beide diensten niet tegelijkertijd zal beginnen. Met de bouw van de kazerne wordt gestart (1977).
In de tussentijd heeft architect Roukema zijn ontwerp wat aangepast. De voorkant van de GGD aan de zijde van de Groenewoudseweg zal niet 4 maar hooguit 3 verdiepingen (en gedeeltelijk slechts 2) hoog worden. Hij zal er voor zorgen dat het gebouw past in de huidige woonomgeving. Baksteen als bouwmateriaal zal daaraan bijdragen. GS van Gelderland verwerpt opnieuw het bezwaarschrift van de wijk met als hoofdargument dat de gemeente in alle opzichten binnen het bestemmingsplan is gebleven.
In 1981, 2 jaar na de brandweerkazerne, wordt het gebouw opgeleverd. De Geneeskundige en GezondheidsDienst mag ƒ20.000,- besteden voor de opening en algemene bekendmaking van de nieuwe vestigingsplaats. De naam GG&GD wordt definitief vervangen door GGD, want de dienst bestrijkt voortaan heel Zuid Gelderland en beperkt zich niet tot alleen de Gemeente. De vlag wappert het uit.

< >