Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 05-12-2019

Geilneef

betekenis & definitie

De speler van Chicago Bulls is een begenadigd rebounder, maar maakt vooral naam als provocateur, losbandige rebel, egoïst, bloedzuiger en geilneef, om maar wat in het oog springende karaktertrekjes te noemen. (De Volkskrant 6-11-1997)

In 1977 kregen tienduizenden families in Nederland en Vlaanderen er opeens een aantal neven bij. Het was - om precies te zijn - 28 april 1977 en het waren er zes. Zij stelden zich voor tijdens de Tweede Lange Avond van het Simplisties Verbond. Lezers van de VPRO-gids wisten al een week eerder dat er zoiets stond te gebeuren. In een persiflage op het ‘Hollands Dagboek’ van de NRC hadden Koot en Bie - zoals ze zich toen noemden - een dagboek bijgehouden over de voorbereidingen van het programma. Daarin schreven ze:

Om zes uur’s ochtends ruw uit bed gebeld door Frons de Bie, die wilde weten hoe het met zijn televisiedebuut stond, om nog op tijd mensen en paté in huis te kunnen halen voor donderdagavond a.s. In een opschepperige vlaag van machtsvertoon heeft Bie deze Frons, een niet onverdienstelijk maar nogal brallerig architectje, ooit een ‘profile’ op de televisie beloofd en sindsdien laat deze volle neef van moederszijde ons geen dag met rust. Koot wil uitzending van het na veel zeuren vervaardigde architectenportret slechts gedogen wanneer daar ook een neef van zijn kant tegenover staat - de enige manier om Bie’s neiging overal familie bij te halen de kop in te drukken.

Een paar dagen later was het zover. Bouwneef Frons de Bie opende de stoet met een uiteenzetting over de architectonische schoonheid van transformatorhuisjes, en daarna volgden de regelneef, de speelneef, de wortelneef, de geilneef en de buurtneef. Van deze familieleden zijn alleen de geilneef en de regelneef algemeen bekend gebleven.

De geilneef stelde zich aldus voor:

Nou ik ben dus Bert van Kooten, 40 jaar, assistent groepshoofd glasschade van een grote verzekeringsmaatschappij in de Randstad. Ik ben gelukkig getrouwd en goed gezond, maar ik ben dus geil. Dag en nacht en overal. En niet zo’n beetje geil, maar als boter dus.

Vervolgens zien we hoe Bert in een oranje Fiatje 500 door Amsterdam rijdt. Tegen iedere mooie vrouw die hij tegenkomt maakt hij snelle, likkende bewegingen met zijn tong. Hij rijdt achteruit bij een tramhalte om een vrouw beter te kunnen bekijken. Hij doet dit, vertelt hij even later, om zich beter te kunnen voorstellen hoe hij ‘het’ met haar zou doen. Aan het eind van de sketch laat Bert zich, op aanraden van zijn vrouw Cock, helpen door dr. Kniesmeijer. Die legt een knoop in Berts geslachtsorgaan, zodat de geilneef geen erectie meer kan krijgen zonder pijn. Als hij nu een aantrekkelijke vrouw ziet, klapt hij dubbel - tot verbazing van de argeloze omstanders in het filmpje.

Van Kooten en De Bie beschouwen de geilneef als een voorstudie van de Vieze Man. Uiterlijk heeft hij overigens niets van de Vieze Man weg: met zijn gitzwarte haar, zijn lange bakkebaarden en zijn streepsnor lijkt hij eerder op F. Jacobse, de roemruchte erevoorzitter van de Tegenpartij.

De afgelopen jaren zijn in de kranten onder meer de volgende personen voor geilneef uitgemaakt: de Amerikaanse pianist Richard Clayderman, de acteur Mickey Rourke (voor zijn rol in 9½ Weeks), basketbalspeler Dennis Rodman, de Britse popster George Michael, de Hilversumse uitgever Martin Ros, de Boze Wolf en Michael Cassio, de Florentijnse luitenant in Othello van Shakespeare. Verder wordt geilneef vaak gebruikt als bijnaam voor de Amerikaanse popster Prince - en dat al zeker sinds 1981.

Geilneef heeft inmiddels onderdak gevonden in onder andere de Grote Van Dale en in het Groot encyclopedisch woordenboek van Verschueren. In de Van Dale wordt met geen woord over Van Kooten en De Bie gerept, Verschueren zegt wel wie de bedenkers zijn. Aardig is ook dat Verschueren de vrouwelijke tegenhanger, de geilnicht, heeft opgenomen. Overigens lijkt dit woord niet zo vaak te worden gebruikt. In de krantenbestanden die voor dit boekje zijn doorzocht, kwam het in ieder geval niet voor. Dit past ook wel een beetje bij een opmerking van de oer-geilneef, Bert van Kooten. Helemaal op het laatst zegt hij:

Dertig jaar lang heb ik maar aan één ding gedacht. Dertig jaar lang was ik geil. De knoop van dr. Kniesmeijer kan een gelukkig en normaal mens van mij maken. Een man die in het openbaar zijn driften in de hand heeft... als een vrouw.

Zie ook regelneef en vieze man.