Object-georiënteerde ontologie (OOO), ook wel ‘triple O’ genoemd, is een filosofische stroming die stilstaat bij de vraag hoe de wereld in elkaar zit. In tegenstelling tot traditionele westerse filosofieën, die de mens centraal stellen, richt OOO zich op de interacties, verbindingen en relaties tussen entiteiten zoals daar zijn: mensen, dieren, rivieren, ideeën, AI en bovennatuurlijke concepten zoals het hiernamaals.
In OOO wordt het woord ‘object’ gebruikt voor alles wat bestaat. Niet alleen fysieke dingen, maar ook abstracte concepten als liefde of ideologieën worden als objecten beschouwd. OOO stelt dat het geheel der dingen niet te reduceren is tot het exact meetbare. Zo heeft ‘liefde’ niet alleen wetenschappelijk gevalideerde eigenschappen, maar ook onkenbare, metafysische dimensies die zich grotendeels aan ons onttrekken.
OOO of deze op dingen georiënteerde zijnskunde (=ontologie) maakt gebruik van reificeren (iets abstracts tot ding maken) en van het tegenovergestelde, deificeren of vergoddelijken (concrete zaken tot abstracties verheffen). Bijvoorbeeld: liefdesverdriet kan zich ‘verdinglijken’ in de as van een verbrande trouwfoto, terwijl Italiaanse burgers ooit van Mussolini een afgod maakten. OOO focust op objecten, of het nu gaat om rotsblokken, knuffels of een onkenbaar fenomeen als hogere machten met de daaraan gerelateerde agency of wij-factor. Zo’n zijns-object als God is slechts gedeeltelijk toegankelijk en bezit verborgen aspecten die zich aan het menselijke brein onttrekken. Desondanks bestaan er ervaringen van een bezielde werkelijkheid die onafhankelijk van de menselijke gedachten opereren. De metafysische realiteiten van OOO binnen uiteenlopende maatschappelijke domeinen dragen bij aan de vormgeving van de wereld.
OOO biedt een niet-reductionistische manier van naar de wereld kijken omdat de nadruk op de verbondenheid van mensen, natuur, kunst en politiek-ecologische systemen ligt. OOO kan een inspiratie bron voor samenlevingen zijn, bijvoorbeeld in de omgang met complexe problemen zoals de opwarming van de aarde. Als iemand zegt 'plastic weggooien’ denk je nu aan ‘klimaat’. Er komt een metafysische ervaring bij het weggooien van afval.