Het bovennatuurlijke verwijst naar alles wat onstoffelijk is en moeilijk te onderzoeken met natuurwetenschappelijke methoden. Het betreft concepten en verschijnselen die buiten het bereik van empirisch bewijs vallen en vaak abstracties zijn die slechts met mentale constructies kunnen worden beschreven.
Voorbeelden van het bovennatuurlijke zijn het hiernamaals, spirituele energieën, epifanieën of openbaringen, en zogenaamde paranormale verschijnselen. Dit omvat geloven in een immaterieel ‘iets’, wat leidt tot termen als Ietsisme. Historisch gezien hebben wetenschappers geprobeerd greep te krijgen op het metafysische van dat ‘iets’.
Het bovennatuurlijke is zowel een inherent deel van menselijke ervaring als een mentale constructie die via sociale netwerken wordt doorgegeven. Het is in hoge mate een afspiegeling van de profane wereld. Mensen kunnen soms een gevoel van verbondenheid met Hogere Machten ervaren, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van spiritualiteit en religie. Deze fenomenen zijn sociaalpsychologisch goed te verklaren en nieuwe bovennatuurlijke ideeën kunnen eveneens sociaalpsychologisch en wetenschappelijk onderzocht worden. Toch blijft een natuurwetenschappelijke benadering van het bovennatuurlijke ‘iets’ waarschijnlijk onhaalbaar.