Jannes H Mulder

Jannes H Mulder (2024)

Gepubliceerd op 22-09-2022

Bovennatuurlijke

betekenis & definitie

Het bovennatuurlijke is alles wat onstoffelijk en natuurwetenschappelijk moeilijk te onderzoeken is. Bovennatuurlijk is het gedachtegoed waar de wetenschap nauwelijks vat op heeft (5G). Het zijn abstracties op basis van mentale constructies die ternauwernood objectief te beschrijven zijn.

Voorbeelden van het bovennatuurlijke zijn het hiernamaals, spirituele energieën, een epifanie of openbaring en zogenoemde paranormale verschijnselen. Het gaat om geloven in een immaterieel ‘iets’. Vandaar de term Ietsisme en vanouds de behoefte van wetenschappers greep te krijgen op het metafysische van dat ‘iets’.

Het bovennatuurlijke is er van nature en ontstaat van onderop, is mentaal geconstrueerd en wordt via netwerken doorgegeven. Het bovennatuurlijke gedachtegoed is in hoge mate een afspiegeling van de profane wereld. Als aardse wezens delen mensen soms Hogere Machten waardoor zij met elkaar verbonden zijn. Het ontstaan van spiritualiteit en religie is sociaalpsychologisch goed te verklaren. Vele bovennatuurlijke geestelijke stromingen blijken ook beïnvloedbaar. Nieuwe bovennatuurlijke fenomenen ontstaan en zijn sociaalpsychologisch en wetenschappelijk zeker te onderzoeken. Maar een natuurwetenschappelijke benadering van het bovennatuurlijke ‘iets’ is en blijft waarschijnlijk onmogelijk.

Vanuit een bovennatuurlijke orde (agencie) ervaren mensen soms magische krachten. De rondzingende verhalen rond 5G bijvoorbeeld. Eventuele uitbanning van kosmische beïnvloeding vraagt niet altijd om méér natuurwetenschappelijk onderzoek. Meer onderzoek kan zelfs contraproductief zijn. Een bovennatuurlijk gedachtegoed met negatieve gevolgen voor mensen vraagt ook om inleving. Alle partijen – gelovigen en niet-gelovigen in een bovennatuurlijk ‘iets’ – zijn daarbij gebaat.